BiH
0

Danas X-press sesija o ženama koje su preživjele nasilje

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Fondacije CURE organizira danas, 27. novembra, u Kući ljudskih prava u Sarajevu X- press sesiju o temi "Medijsko izvještavanje o ženama koje su preživjele nasilje".

Kako je najavljeno iz Fondacije CURE, uvodničarka sesije bit će Mubera Hodžić-Lemeš, menadžerica Sigurne kuće u Sarajevu.

Glasnogovornica fondacije Vedrana Frašto kazala je da će se danas govoriti o položaju žena koje su preživjele nasilje, o stereotipima s kojima se susreću, koliko i na koji način dobivaju medijsku pažnju, te na koji način informirati javnost da nasilje nad ženama umanjuje i narušava njihova osnovna ljudska prava.

Prema UNIFEMU (UN razvojni fond za žene), globalne statistike nasilja protiv žena kažu da do 70 posto žena doživi fizičko ili seksualno nasilje od muškarca, a uglavnom su počinitelji muževi, intimni partneri ili nego koga poznaju.

Frašto je istaknula da se nasilje može desiti svakoj ženi i nije posljedica ženinog ponašanja, nego patrijarhalnog sistema u kome muškarci zloupotrebljavaju moć.

X-Press sesije odvijaju se kao tematski doručak-susret s novinarima, a cilj im je ohrabriti novinare za izvještavanje na etičan i profesionalan način kada se radi o prikazivanju stvarnosti svih osoba podjednako.

Za X-press inicijativu, CURE je partnerska organizacija Helsinškom komitetu građana iz Banja Luke. Projekt finansira Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.