16 dana aktivizma
0

Zaustaviti nasilje nad ženama korištenjem tehnologija

FENA
U okviru obilježavanja 16 dana aktivizma u Sarajevu je danas održana radionica i okrugli stol s ciljem zaustavljanja nasilja nad ženama i djecom kroz korištenje informaciono komunikacijskih tehnologija.

Na radionici je prikazano šest digitalnih priča urađenih u okviru projekta "Pod ključem" od kojih svaka traje od dvije do tri minute, a čije su autorice zatvorenice i žene koje su služile zatvorsku kaznu u BiH.

Digitalne priče su realna, preživljena iskustva stvaralaca - napisane, ispričane i ilustrirane od onih koji su doživjeli tu priču.

"One govore o uvjetima u zatvoru i preživljenim iskustvima zatvorenica", kazala je medijima danas Selma Mandžić, polaznica obuke mladih liderki pod nazivom "Košnica".

Radionici prisustvuju predstavnici iz 12 gradova, a cilj je da se razgovara o ispričanim pričama i donese sud o tome da li su njihova ljudska prava bila ugrožena.

Implementatorica projekta "Pod ključem" Leila Šeper objasnila je da je sama forma digitalne priče nešto novo što se može vidjeti kod nas, ali i da je to finansijski prihvatljiva solucija kako bi neke priče došle do širih narodnih masa.

Cilj prikazivanja ovih priča aktivisticama iz BiH koje dolaze iz brojnih nevladinih organizacija je da ove priče dođu do nadležnih koji bi se trebali pozabaviti problemom nasilja nad ženama.

Valentina Pellizzer, direktorica Fondacije "Jedan svijet" koja učestvuje u projektu "Pod ključem", kazala je da je ovo jedan novi način povezivanje informacionih tehnologija i nasilja nad ženama.

"Izradit ćemo priručnik koji će se kasnije moći koristiti za promjene u društvu, budući da čak 95 posto sadržaja koji se pronađu na internetu imaju odredbu neke vrste nasilja nad ženama", objasnila je Pellizzer.

Projekt pored "Košnice" i Fondacije "Jedan svijet" implementiraju i Udruženje građana "Zašto ne" i Pokret Dosta.