|

X-PRESS sesija "Neću karanfil, hoću posao!"

X-PRESS sesija "Neću karanfil, hoću posao!"
0
S
Sarajevo-x.com
2.2.2011. u 16:09
5
komentara
0

dijeljenja
X-PRESS sesija "Neću karanfil, hoću posao!" Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Fondacija CURE 5. februara u 11 sati u Kući ljudskih prava, u ulici Ante Fijamenga 14 b, priređuje X-PRESS sesiju pod nazivom "Neću karanfil, hoću posao!".
Uvodničarka sesije je Dženana Alađuz, direktorica udruženja Infohouse i novinarka. Govorit će o obilježavanju 100 godina Međunarodnog dana žena i kako je pravo vrijeme da sada počnemo govoriti da ne želimo karanfil, nego posao.

Prema posljednjim zvaničnim podacima Agencije za statistiku BiH iz decembra 2010. godine, više od pola miliona stanovnika države prijavljeno je na birou za zapošljavanje. Od toga je skoro 270.000 žena, i taj broj raste iz mjeseca u mjesec. Ne postoji državna strategija za zapošljavanje žena. Ne postoji adresa na koju se žene, koje su često i jedine hraniteljice porodica, mogu obratiti sa idejom ili prijedlogom za sopstveni posao. Postoje samo tradicionalna obećanja koja se uz buket karanfila redovno dijele samo jedan dan – 8. marta.

Fondacija CURE i Udruženje Infohouse pokreću inicijativu "Interventni fond za žensko poduzetništvo", čiji će krešendo biti upravo 8. marta 2011. godine, kad se proslavlja 100 godina Međunarodnog praznika žena.

Predstojeći 8. mart kad se slavi 100 godina Međunarodnog praznika za žene, idealna je prilika da se javnost, a naročito poslovni subjekti, podsjete na loš položaj žena u bh. društvu te inicira akcija koja će bar simbolično pokrenuti promjenu užasno lošeg ekonomskog položaja žena u društvenom i ekonomskom životu BiH.

"Uvodničarske sesije posvećujemo ulozi medija i ciljamo ukazati kako mediji imaju mogućnost pomoći i doprinijeti osvještivanju našeg društva, kada se radi o bitnosti uključivanja žena, čak i kada se radi o odobravanju sredstava za investiranje u žensko poduzetništvo. Odgovorit ćemo na brojna pitanja, a jedno od važnijih je - na koji način mediji se mogu uključiti u procesu konkretne podrške za Interventni fond za žensko poduzetništvo", navode organizatori.

Za X-PRESS inicijativu CURE je partnerska organizacija Helsinškom komitetu građana iz Banje Luke. Projekat finansira Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...