{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osmomartovski marš u Sarajevu

F
4.3.2011. u 16:49
0
14
Osmomartovski marš u Sarajevu
0
Osmomartovski marš u Sarajevu
Foto: Arhiv
Za Međunarodni dan žena, 8. mart, Fondacija CURE pozvala je građane da se pridruže aktivističkom Osmomartovskom maršu u Sarajevu, koji će početi ispred zgrade parlamenta BiH i završiti na Trgu djece Sarajeva, gdje će biti održani niz performansa, umjetničko-kulturnih i aktivističkih nastupa.
Sarajevskom maršu za 8. mart trebale bi se pridružiti ženske organizacije iz cijele Bosne i Hercegovine, mlade žene iz CURE Mreže mladih aktivistkinja i građani, a glavni cilj je načiniti zajedničke korake protkane porukama mira, osviještenosti i rodne jednakosti.

Osmomartovskim maršom naglasit će se da se 2011. slavi 100 godina Međunarodnog praznika za žene, i da je to idealna prilika da se javnost, a naročito poslovni subjekti, podsjete na loš položaj žena u bh. društvu te inicira akcija koja će bar simbolično pokrenuti promjenu lošeg ekonomskog položaja žena u društvenom i ekonomskom životu BiH.

Kako je u izjavi Feni kazala glasnogovornica Fondacije CURE Vedrana Frašto na Trgu djece Sarajeva aktivistkinje će pozvati poslovne subjekte, vladine i nevladine institucije da uplate novac u Interventni fond za žensko poduzetništvo, budući da je do sada uplaćeno samo 990 KM. Namjera fonda inače je da se pomogne ženama u pokretanju vlastitog biznisa.

Frašto je navela da je Udruženje altruista "Svjetlo" prvo udruženje koje je uplatilo novac u Interventni fond, a najveći iznos 400 KM uplatila je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Cilj akcije je i podsjećanje da se prava žena još krše, a svaka osoba može dati svoj doprinos rodnoj i spolnoj jednakosti. Osim što će se iskazati solidarnost, naglasit će se potreba davanja podrške u zapošljavanju žena.

Na Trgu djece Sarajeva 8. marta premijerno će biti prikazan i film o ovom danu, koji je napravljen u bh. produkciji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: