Broj nezaposlenih stalno raste
0

FOTO / Pravo je vrijeme za posao umjesto karanfila

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
"Neću karanfil, hoću posao!" naziv je X-press sesije koju je u subotu organizirala Fondacija CURE radi ukazivanja na veliki broj nezaposlenih žena u Bosni i Hercegovini.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Uvodničarka sesije bila je Dženana Alađuz, direktorica udruženja Infohouse i novinarka, koja je govorila o obilježavanju 100 godina Međunarodnog dana žena te istaknula kako je sada pravo vrijeme da žene počnu govoriti da za ovaj praznik ne žele karanfil, nego posao.

Po posljednjim zvaničnim podacima Agencije za statistiku BiH iz decembra 2010., više od pola miliona stanovnika naše zemlje prijavljeno je na birou za zapošljavanje. Od toga je skoro 270.000 žena i taj broj raste iz mjeseca u mjesec.

Alađuz je istaknula i podatak da je prošle godine Federalni zavod za zapošljavanje pokrenuo Fond za zapošljavanje ranjivih kategorija stanovništva tokom kojeg je osiguran posao za samo 630 žena.

"Ako uzmemo u obzir da je u Federaciji BiH nezaposleno oko 180.000 žena, pokrenuti entitetski program za zapošljavanje osigurao je posao za samo 0,35 posto žena, što pokazuje da ne postoji ozbiljna strategija a ni volja da se ovom pitanju pristupi sistematski u namjeri da se brzo riješi", dodala je Alađuz.

Ne postoji ni fond iz kojeg bi se finansirali projekti koji pokreću žene, ali ni inicijativa za samozapošljavanje, zbog čega je još više izražena potreba za osnivanje takvog fonda.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Vedrana Frašto, glasnogovornica Fondacije CURE, kazala je u izjavi za Fenu da će ova fondacija i udruženje Infohouse pokrenuti inicijativu "Interventni fond za žensko poduzetništvo" čiji će vrhunac biti upravo 8. marta.

"Bit će to idealna prilika da se javnost i naročito poslovni subjekti podsjete na loš položaj žena u bh. društvu te inicira akcija koja će bar simbolično pokrenuti promjenu lošeg ekonomskog položaja žena u društvenom i ekonomskom životu BiH", napomenula je Frašto.

Naime, ove dvije organizacije pozvat će sve one koji imaju namjeru svojim ženama kupiti cvijeće ili platiti večeru za 8. mart da taj novac doniraju u fond za razvoj žena poduzetnica.

Novac koji bude prikupljen bit će podijeljen onim ženama kojima bude najpotrebniji i čija ideja bude originalna.