BiH
1

Danas skupština akcionara Elektroprenosa BiH

FENA
Skupština akcionara "Elektroprenosa BiH“ najavljena je za ponedjeljak, a trebalo bi da bude verifikovana kadrovska struktura te utvrđen način poslovanja i investiranja u toj kompaniji, čiji su suvlasnici oba bh. entiteta, RS i Federacija BiH.

Matan Žarić je na sjednici Upravnog odbora "Elektroprenosa BiH“, održanoj 18. decembra u Banjoj Luci, izabran za generalnog direktora tog preduzeća za prijenos električne energije u BiH.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović je nedavno rekla da je završena procedura izbora i članova Upravnog odbora na strani entiteta kao akcionara, te da ostaje dio posla koji treba da odradi Vijeće ministara BiH, nakon čega će biti uspostavljena nova uprava.

"Nakon toga ide se u finalizaciju investicionih planova, a kada se steknu uslovi idemo na pitanje raspodjele dobiti", rekla je Cvijanović, koja žali što nije usvojen zakon o "Elektroprenosu BiH“ te ponavlja da sredstva od dobiti pripadaju entitetima kao suvlasnicima te zajedničke bh. kompanije.

"U pismu Evropske komisije se samo preporučuje da ne dođe do raspodjele sredstva do 2016. i ta preporuka nema nikakav obavezujući karakter", rekla je ona.

I entitetski predsjednik Milorad Dodik ponovio je u subotu da se neosnovano kritikuju entiteti koji će kao akcionari podijeliti dobit od "Elektroprenosa“.

"Akcionari su se dogovorili da uđu u donošenje novog zakona te proces upravljanja sredstvima", rekao je Dodik i napomenuo da će na računima te kompanije ostati još 200 miliona KM za investicije, nakon što akcionari podjele dobit od 100 miliona KM.