Savez logoraša BiH
0

Danas se obilježava 30. godišnjica zločina u Gorici i logoru Buturović Polje kod Konjica

I. M.
Fotografija sa obilježavanja 25. godišnjice zločina Foto: FENA
Fotografija sa obilježavanja 25. godišnjice zločina Foto: FENA
Savez logoraša Bosne i Hercegovine danas će obilježiti 30. godišnjicu napada na naselje Gorica od strane bojovnika HVO brigade ”Herceg Stjepan“, koji su terorisali i ubijali, a preživjele zatvorili u logor u Buturović Polju.

Iz Saveza su poručili da istrajavajući na tradiciji i kulturi sjećanja i pamćenja, koja je nužna za ostanak i opstanak na ovim područjima, zajedno će u utorak, 25. aprila 2023. godine, od 11:00 sati, na lokaciji spomen obilježja žrtvama terora u Gorici, uz Udruženje logoraša općine Konjic, kao članicu Saveza logoraša u BiH, i sa Koordinacijom boračkih udruženja općine Konjic, te Medžlisom IZ Konjic, obilježiti 30. godišnjicu napada.

"Ne shvatajući i ne želeći dalje njegovati dotadašnju efikasnu saradnju i zajedničku borbu Armije RBiH, te postrojbi HOS-a i HVO-a, protiv agresije na našu državu Bosnu i Hercegovinu, destruktivne političke snage i velikodržavne ambicije, stacionirane u Hrvatskoj do današnjih dana, i definitivno sa događajima u Ahmićima, opredjeljuju se za sukob dotadašnjih saveznika. Tako i tog 16. aprila 1993. godine, HVO-postrojbe čine masakr nad 116 ubijenih mještana, žena i djece Ahmića, slijedi "nečasni odgovor" Armije RBiH u Trusini sa 22 ubijenih mještana hrvatske nacionalnosti, a završava sa zločinom u Gorici nad 6 ubijenih Bošnjaka i porobljavanju stanovnika Gorice u logor u Buturović Polju. Logor je naknadno evidentiran i od strane MCK, a torture i ubistava, te paljenje sela Gorica je prošlo 137 logoraša-stanovnika ovog mjesta. Poražavajuća istina je da za počinjene zločine HVO-postrojbi nad stanovnicima Gorice, do današnjeg dana, još niko nije procesuiran, što je velika ovosvjetska nepravda", naveli su.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, shvatajući da niti jedan narod na ovim područjima, ne može, ne treba i ne smije graditi svoju dugoročnu sreću i uspjeh na patnjama drugih i drugačijih, postiže određene rezultate po pitanju procedure kreiranja Zakona o zaštiti žrtava ratne torture u Federaciji BiH.

"U tom smislu, i ovo obilježavanje u Gorici je još jedna prilika da se ova istinski marginalna kategorija, pa makar i sa kašnjenjem od tri decenije, napokon uvede u davno zasluženo pravo u podnesenoj žrtvi za državu Bosnu i Hercegovinu", zaključili su.