Borila se za istinu
8

Danas se navršava godina od smrti Hatidže Mehmedović, hrabre majke Srebrenice

Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Danas se navršava tačno godina otkako nas je napustila Hatidža Mehmedović, nekadašnja predsjednica Udruženja Majke Srebrenice, žena koja se do posljednjeg dana borila za istinu o genocidu u Srebrenici.

U nedjelju 22. jula 2018. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nakon duge i teške bolesti preminula je Hatidža Mehmedović, veliki borac za istinu i pravdu.

Mehmedović je javnosti bila poznata kao osoba koja je tokom genocida u Srebrenici ostala bez supruga, dva sina, brata i mnogo rodbine, ali koja je nakon svih događaja ostala istrajna u borbi za pravdu i istinu o onome što se dešavalo u julu 1995. godine.

Bivši zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović oglasio se u povodu tužne godišnjice smrti Hatidže Mehmedović ističući kako je Hatidža paradigma svih bosanskih majki koje su izgubile svoje sinove u genocidu u našoj zemlji.

"Hatidža je bila i simbol borbe za pravdu za Srebrenicu, simbol borbe za kažnjavanje onih koji su počinili zločin, ona je dio sebe dala za izgradnju Memorijalnog centra, skoro da nije bilo dana kada nije bila među bijelim nišanima, nekada sama, a vrlo često je o genocidu govorila onima koji posjećuju Memorijalni centar", kazao je Ahmetović.

Kako kaže, ono sto je razlikuje od mnogih je njen povratak u Srebrenicu jer se Hatidža vratila sama u svoju kuću i otpočela borbu za život u Srebrenici i povratak Bošnjaka.

"Znala je da su kosti žrtava u Memorijalnom centru mirnije ako se u Srebrenicu vrate Bošnjaci. Ima puno toga što bi se moglo reci za Hatidžu i zbog toga mislim da ne smije biti zaboravljena, kako ona isto tako ni njen život i njena borba. Njena kuća je danas u Srebrenici prazna i mislim da država BiH mora i treba uz saglasnost njene familije kuću Hatidže Mehmedović pretvoriti u muzej, jer Hatidžina priča je priča koja treba živjeti, koju trebaju znati buduće generacije, stoga je bez odgađanja potrebno da se u njenoj kući ovjekovječi Hatidžin život", zaključio je Ahmetović.