Nakon sastanka
174

Putinov najbliži saradnik kritikovao rezoluciju o Srebrenici, nazvao je izmišljanjem činjenica

I. Sa.
Nikolaj Patrušev i Milorad Dodik
Nikolaj Patrušev i Milorad Dodik
Srbija, vlast bh. entiteta RS, Rusija i Kina javno se protive usvajanju rezolucije o Srebrenici. Tako je i sam srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nedavno u New Yorku pozvao stalne članice Ujedinjenih naroda da odbace predloženu rezoluciju.

Istim povodom je danas održan međunarodni sastanak pod pokroviteljstvom Vijeća sigurnosti Rusije, a na kojoj su učesnici došli su do zaključka da je "njemačkim informacijama o genocidu u Srebrenici manipulisano kako bi se izvršio pritisak na Srbiju".

Ovo je izjavio sekretar ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev, uz riječi negiranja genocida.

"Naši partneri su istakli da dokazi genocida u Srebrenici koje je iznio Berlin nisu ništa drugo do izmišljanje činjenica, gdje se sve okreće naglavačke", rekao je Patrušev novinarima u četvrtak.

Prema njegovim riječima, "cilj je da se izvrši pritisak na srpski narod, koji vodi nezavisan kurs bez obzira na Washington i Brisel".

Upravo je 2015. godine Rusija bila ta koja je uložila veto i time onemogućila usvajanje rezolucije o Srebrenici. Tada je 10 zemalja glasalo 'za', a četiri su bile uzdržane, među kojima i Kina.

Ukoliko bi se usvojila rezolucija o Srebrenica, 11. juli bi se proglasio Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici.