BiH
13

Danas sastanak predstavnika SDA, HDZ-a i DF-a: Očekuje se potpisivanje sporazuma

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sastanak predstavnika Stranke demokratske akcije (SDA), koalicije okupljenje oko Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Demokratske fronte (DF) trebao bi biti održan danas popodne u Sarajevu.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac kazao je Agenciji Fena da je osnovna namjera zakazivanja sastanka potpisivanje sporazum između ova tri politička subjekta o programskim principima za uspostavu i djelovanje tijela vlasti u BiH u mandatnom periodu 2014.-2018. godina.

Genjac navodi da se radi o dokumentu koji je u velikoj mjeri usaglašen između ova tri subjekta.

"U velikoj mjeri je podudaran i s programskim principima koje su SDA i DF potpisali sa Savezom za promjene. Sadrži ono iz tog dokumenta što je uglavnom javnosti poznato, ali sadrži još neke paragrafe koji su uvršteni nakon razgovora, koji su postali sastavni dio ovog dokumenta nakon razgovora delegacija SDA i HDZ-a, odnosno HNS-a, u Mostaru", kazao je Genjac.

Dodao je da su, osim principa u vezi s ekonomijom, evropskim integracijama, javnim finansijama, što je poznato javnosti, dodate još tačke koje se tiču provođenja odluka Ustavnog suda BiH i odluka ustavnih sudova entiteta.

"Među tim odlukama Ustavnog suda, kao što je poznato, jest i odluka vezana za Mostar što nam je svima podjednako važno da se konačno riješi", kazao je Genjac.

U sporazumu je navedeno, dodao je, i poglavlje koje se tiče zaštite prava boračke populacije u smislu otklanjanja nezakonitosti, ukoliko su one tokom revizije počinjene prema pripadnicima te populacije.

Zatim, tu su, kazao je Genjac, i izmjene Izbornog zakona na način da se izbori održavaju po najvišim demokratskim standardima.

"Da se omogući efikasna implementacija ubuduće nakon izbora i da se poštuje izborna volja svih građana, ali i konstitutivnih naroda, imajući u vidu i dosadašnje ustavne pozicije kod izbora delegata za domove naroda koji su po etničkom principu određeni u smislu da se poštuje izborna volja biračkog tijela etničkog korpusa iz kojeg se biraju etnički određene izborne pozicije", rekao je Genjac.

Istaknuo je da je potrebno osigurati zakonska rješenja koja će eliminirati "dosadašnje manipulacije koje smo svjedočili i ovih dana".

Genjac je naveo da je sporazumom formulirano i pitanje zaštite nacionalnog identiteta, "što je HDZ kao predstavnik najmalobrojnijeg naroda u BiH tražio da bude jedno od poglavlja u ovom sporazumu“.

"Formulisali smo to na način da ćemo osigurati zakonske pretpostavke i raditi na zaštiti svega što predstavlja nacionalni identitet svakog naroda na cijelom prostoru BiH. Tu se misli na kulturu, jezik, obrazovanje i na pristup pravu informiranja na maternjem jeziku, što je jedan od poznatih zahtjeva HDZ-a", kazao je Genjac.

Po njegovim riječima, usaglasili su formulaciju da se radi na omogućavanju informiranja na maternjem jeziku u okviru Javnog RTV servisa.

"To su neke od tačaka koje su usaglašene u velikoj mjeri na posljednjem sastanku u Mostaru, koje bi se trebale naći u ovom sporazumu. Očekujem da se danas sporazum potpiše i kao što je u njegovom naslovu rečeno, taj sporazum će predstavljati opredjeljenje svih ovih stranaka koje bi sporazum potpisale za nastup u formiranju i djelovanju vlasti od kantona do Vijeća ministara BiH", kazao je Genjac.