BiH
252

Danas je Međunarodni dan djeteta

Piše: N. J.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan djeteta, uz koji se obično priređuju aktivnosti s ciljem posvećivanja djeci i njihovim radostima, ali i stavlja u fokus pitanje dječijih prava.

Međunarodni dan djeteta se obilježava od novembra 1989. godine, kada je usvojena Konvencija o pravima djeteta. Ona predstavlja temelj za bolji život djece te je najšire prihvaćen dokument o ljudskim pravima na svijetu.

Konvencija identificira, između ostalog, pravo na život, zaštitu od štetnih utjecaja, iskorištavanje i zloupotrebe. Postala je univerzalno prihvaćena mjera globalne odgovornosti prema djeci i efikasno sredstvo za unapređenje uslova i promociju okolnosti povoljnih za život i razvoj djeteta.

U našoj zemlji je ovaj dan, između ostalog, obilježen kroz besplatnu radionicu plesa za djecu u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru, koja je sinoć održana u organizaciji Plesnog studija Flash. U Tuzli je danas, u organizaciji Udruženja Zemlja djece, planirana ulična akcija na gradskom šetalištu Korzo od 11:30 do 13 sati.

Aktivisti ističu kako su Ujedinjeni narodi objavili poražavajuće podatke da jedno od dvanaestero djece umire prije nego što doživi pet godina i to gotovo u cijelosti od uzroka koji se mogu spriječiti te da 10 miliona djece iz cijelog svijeta ima psihička oštećenja kao posljedicu rata.

Treba napomenuti da se naša zemlja suočava sa sporim ekonomskim oporavkom, sa još uvijek nepovoljnom socioekonomskom situacijom kao posljedicom rata, što se odražava na stanje ugroženih socijalnih kategorija, uključujući i djecu. Veliki broj djece u zemlji su direktne žrtve rata i suočavaju se sa smanjenom mogućnošću realizacije svojih prava u osiromašenom društvu.

Inače, jučer je u zgradi Parlamentarne skupštine BiH održana tematska sjednica u povodu Međunarodnog dana djeteta, koju su organizovali Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku PSBiH, Institucija ombudsmena za ljudska prava i Međunarodna organizacija Save the Children.

Nedaleko od mjesta održavanja ove sjednice, još od 9. oktobra pod šatorima su, zajedno sa svojim roditeljima, bošnjačka djeca iz Konjević Polja, koja žele jednaka prava kao i druga djeca u školama u RS-u, što je samo jedan od problema sa kojima se suočavaju djeca u našoj zemlji.