BiH
8

U Sarajevu konferencija "Hoću da budem kao druga djeca"

FENA
Udruženja "Zdravo da ste" iz Banje Luke i "Zemlja djece" iz Tuzle organizatori su konferencije o djeci u pokretu u BiH "Hoću da budem kao druga djeca", koja će biti održana danas u Sarajevu.

Konferencija će biti održana na Međunarodni dan migranata i bit će prilika za informiranje javnosti o stanju djece koja žive i/ili rade na ulici, interno raseljene djece i povratnika te djece koja su žrtve trgovine ljudima i tražioci azila u BiH.

Održavanje konferencije podržava organizacija Save the Children, kancelarija za sjeverozapadni Balkan, kroz projekte "Zaštita djece u migracijama u regiji sjeverozapadnog Balkana" i "Sveobuhvatna podrška i zaštita djece u pokretu".

Pod terminom "djeca u pokretu" Save the Children podrazumijeva svu “djecu koja su u pokretu iz različitih razloga, dobrovoljno ili ne, unutar ili između država, u ili bez pratnje roditelja i drugih primarnih staratelja te čije kretanje ih može izložiti riziku od neodgovarajuće brige, ekonomske ili seksualne eksploatacije, zloupotrebe, zanemarivanja ili nasilja.”

Termin uključuje djecu izbjeglice i interno raseljene osobe, djecu tražioce azila, djecu iregularne migrante, djecu žrtve trgovine ljudima, djecu uključenu u život i/ili rad na ulici, djecu povratnike iz procesa readmisije i slično.

Konferencija ima za cilj informirati sudionike o rezultatima istraživanja o položaju djece u pokretu u BiH, prezentirati preliminarne rezultate i metodologiju dvaju istraživanja o djeci uključenoj u život i/ili rad na ulicama BiH (Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i UNICEF-a), kao i da ukaže na primjere dobre prakse - standardiziran model usluge “dnevnih centara za djecu koja rade i/ili žive na ulici i koja su u riziku da to postanu” i referalni mehanizam lokalne zajednice.

Konferencija o djeci u pokretu u BiH "Hoću da budem kao druga djeca" bit će održana, s početkom u 10.00 sati, u sarajevskom hotel Grand.