"Nismo same, imamo vas"
52

Dan roze vrpce u Mostaru: Najvažnije su redovne kontrole i rano otkrivanje raka

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Redovne kontrole i rano otkrivanje najvažniji su u borbi pritiv raka dojke, jedna je od poruka obilježavanja Dana roze vrpce u Mostaru. Događaj ispred Mepas Malla organiziralo je Udružnje Novi pogled, a sve pod sloganom "Nismo same, imamo vas".

Sanja Goluža zaposlena je u Srednjoj školi Sestara milosrdnica u Mostaru i prije dvije godine suočila se s teškom bolesti - rakom dojke. Kaže kako su joj vjera u Boga i saznanje da je bolest otkrila u ranom stadiju najviše pomogli u izlječenju.

"Zahvaljujući ranom otkrivanju i operaciji prošla sam bez kemoterapije, zračenja... Život ide dalje i to je poruka, bolje spriječiti nego liječiti. Treba rano ići na dijagnostičke preglede, a ako se bolest rano otkrije to je pedeset posto izlječenja. Vjerujem u Boga, nadam se da se bolest neće vratiti", kazala nam je Sanja, koja je i prije bolesti volontirala u Novom pogledu.

Maja Memić, predsjednica Novog pogleda, kaže kako obilježavanjem Dana roze vrpce poručuju ženama da brinu o svom zdravlju.

"Odazovite se na program skrininga, pobijedite strah i izaberite život. Prema podacima iz Zavoda za javno zdravstvo u 2017. godini na području HNK pojavilo se 80 novooboljelih žena od raka dojke. Na području Mostara su to 54 žene. Nažalost, na nivou države nema registra za maligna oboljenja, ali na osnovu podataka koje imamo od udruženja s kojima sarađujemo, u BiH godišnje ima između 1.300 i 1.350 novooboljelih", kazala je Memić.

Sigurno je da su to izuzetno visoki brojevi, kako u pogledu broja oboljelih, tako i procenta smrtnosti.

Obilježavanju Dana roze vrpce prisustvovao je i Goran Opsenica, kantonalni ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite, koji kaže kako je naša zemlja jedna od rijetkih koja nema nacionalni program borbe protiv karcinoma dojke, a što je bila obaveza prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Vijeća Evrope.

"Nama je to bila obaveza napraviti do 2016. godine, a susjedna Hrvatska je to uradila 2006. godine. Shvativši da se u našoj zemlji teško dolazi do nacionalnog konsenzusa o bilo čemu, odlučili smo uraditi kantonalni program borbe protiv karcinoma dojke. Vlada ga je usvojila i on bi se trebao primjenjivati od 14. januara 2019. godine te trajati četiri godine", izjavio je Opsenica.