Aktivnosti su važne
32

Svakodnevna šetnja može smanjiti rizik od raka dojke

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Duge šetnje mogu smanjiti rizik od razvijanja raka dojke za 10 posto, pokazala je studija Instituta za istraživanje raka u Londonu.

Vježbe kao što su šetnja, vožnja biciklom te druge sportske aktivnosti mogu smanjiti rizik od razvijanja bolesti prije menopauze.

"Ovo je samo jedan u nizu dokaza da je fizička aktivnosti dobra za zdravlje. Naše studije pokazale su da veća aktivnost može dovesti do slabijeg razvoja raka dojke u periodu prije menopauze", kazao je dr. Michael Jones, glavni istraživač na Institutu.

Još uvijek se utvrđuje biološka povezanost između tjelesne aktivnosti i razvoja bolesti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2020. godine, u svijetu je rak dojke dijagnosticiran kod 2.3 miliona žena, dok je u istoj godini zabilježeno 685 hiljada smrtnih ishoda.

Iako se rak pojavljuje češće kod starijih žena, manji je procenat žena koje ovu bolest dobiju do 45 godine.

Iako nije sigurno šta je tačan uzrok, faktori koji utiču na razvijanje bolesti su godine, historija bolesti u porodici, pretilost te prekomjerna konzumacija alkohola.

Prethodna istraživanja pokazala su da šetnja do šest i pol sati sedmično može smanjiti rizik do 30 posto.

Posljednja istraživanja Instituta koji su objavljeni u Journal of Clinical Oncology, provedena su u 19 zemalja širom svijeta a zahvaćeno je oko 547 hiljada žena.