{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dan pobjede: Ago Tanović tri puta ranjavan, ali i dalje prkosi godinama

Piše: D. Brkić/Klix.ba
9.5.2015. u 14:25
436
73
Dan pobjede: Ago Tanović tri puta ranjavan, ali i dalje prkosi godinama
436
U tuzlanskom spomen kompleksu Slana Banja danas je polaganjem vijenaca i odavanjem pošte obilježen 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.
Poslije sedam decenija od definitivne pobjede savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu, antifašistisu složni u ocjeni da se i danas protiv fašizma svi zajednički moramo boriti.

Ispred spomenika partizanskim jedinicama, koje su u Drugom svjetskom ratu dali najbolje sinove za slobodu, zatekli smo Agu Tanovića, koji se kao maloljetnik priključio jedinicama 16. muslimanske brigade.

Ranjavan je, kako kaže, tri puta, preživio je i posljednji krvavi rat, a ponosno sa svojim ordenjem prkosi godinama koje su ga pritisnule.

"Za mene je 9. maj veliki dan. Zbog bolesti sam se pribojavao kako se neću uspjeti popeti do spomen obilježja, ali sam ipak uspio", kaže Ago Tanović, koji će uskoro proslaviti svoj 90. rođendan.

Jedini je borac, kako kaže, 16. muslimanske brigade koji je živ, a da je bio od prvog dana uključen u borbu protiv fašizma i okupatora. Ima još nekoliko boraca, navodi on, pomenute brigade, koji su se u kasnijim godinama Drugog svjetskog rata priključili svojim drugovima partizanima.

Obilježavanje Dana pobjede u Tuzli se nastavlja večeras u Međunarodnoj galeriji portreta gdje će biti otvorena izložba posvećene 70. godišnjici od završetka Drugog svjetskog rata u organizaciji Međunarodne galerije portreta Tuzla, Muzeja istočne Bosne Tuzla, Historijskog muzeja Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: