{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Goraždu obilježen Dan pobjede nad fašizmom

8.5.2015. u 17:51
19
4
U Goraždu obilježen Dan pobjede nad fašizmom
19
U Goraždu obilježen Dan pobjede nad fašizmom
Foto: Klix.ba
Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje "Goražde - grad heroj svojim braniocima" u Goraždu je svečano obilježen 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom, Dan Zlatnih ljiljana BiH i Dan logoraša BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Cvijeće su položile brojne delegacije, a posebno dragocjenim ovaj događaj su učinili mališani vrtića SOS Kinderdorf koji su donijeli cvijeće u čast šehidima i poginulim borcima te svim žrtvama fašizma i agresije na BiH.

"Prije 70 godina je pobijeđen fašizam potpisivanjem kapitulacije od strane fašističke Njemačke. Mislili smo da je sa tom idejom zauvjek završeno i da se to zlo više nikada neće ponoviti. Ali prije 23 godine to se ponovo desilo kada je našu zemlju napala jedna od vodećih vojnih sila u tadašnjoj Evropi i svijetu. Ipak, zahvaljujući otporu BiH i svih njenih građana, tadašnjoj sprezi i mudrosti vojnog i političkog vrha Armije RBiH, organizovali smo se i u jedinstvu i snazi uspjeli da se odbranimo od agresora i danas živimo u slobodnoj, jedinstvenoj i nedjeljivoj BiH. Toga se iznova i uvijek moramo prisjećati, ali, takođe, poručujemo da smo spremni da mislimo na sadašnjost i budućnost“, istakla je Aida Obuća, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde na centralnoj svečanosti.Cvijeće je položeno i na šehidsko mezarje i Partizansko spomen-obilježje u Kolijevkama. Ratni komandant i dobitnik najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" Derviš Hadžić Dedo ukazao je na činjenicu da fašizam još nije nestao sa ovih prostora.

"Svjedoci smo da se on, u najtežem obliku, devedesetih godina ponovo javio na ovim prostorima. Dugujemo veliku zahvalnost hrabrim braniocima Goražda i ovog prostora koji su se tome usprotivili i koji nisu dozvolili da to zlo pobijedi. Fašizam nije iskorijenjen pa nam je stalna zadaća, ne samo boračkim udruženjima, već svima nama da njegujemo tekovine antifašizma“, kazao je Hadžić.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: