BiH
744

Banjalučani obilježili Dan pobjede nad fašizmom: Pioniri položili cvijeće na spomenike

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Iako su danas na Trgu pobjede u Banjoj Luci, povodom obilježavanja 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom, bili premijer RS Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, ministri u Vladi RS i nosioci partizanskih spomenica, svu pažnju građana Banje Luke privukla su dva mala pionira, koja su položila cvijeće na spomenike palim herojima u NOB-u.

Predsjednik Republičkog odbora SUBNOR-a Blagoje Gajić, nosilac partizanske spomenice 1941. godine, rekao je da je za slobodu i pobjedu nad fašističkim osvajačima palo oko 400.000 boraca Narodnooslobodilačke vojske.

"Tokom rata ranjeno je oko 450.000 boraca i to mnogi po dva ili više puta. Njih oko 60.000 bilo je teško ranjeno, amputiranih ruku ili nogu, a bilo ih je i bez očiju. Ovaj dan je velika slava koju ćemo mi, preživjeli borci, slaviti dokle god hodamo po ovoj zemlji, pogotovo što taj datum slavi cijela Evropa, pa i svijet. Tog datuma je prestalo trganje ljudskih tkiva sa oružjem i doživjeli smo slobodu", istakao je Gajić.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović istakao je da se srpski narod u BiH izborio za postojanje Srpske koja baštini tradiciju antifašističke borbe i njeguje prava naroda da čuvaju svoj identitet u porodici evropskih država i naroda. On je naglasio da su Srbi dali značajan doprinos u borbi protiv fašizma, boreći se na strani naroda koji nisu pristajali na ropstvo i fašističku ideologiju.

"Sa najvećom zahvalnošću, poštovanjem i dostojanstvom danas odajemo poštu svim stradalim koji su svojim životom doprinijeli slamanju njemačkih, kvinsliških i ustaških snaga u Drugom svjetskom ratu. Ustaška zvjerstva nad Srbima, Jevrejima i Romima najviše su počinjena u Jasenovcu i Donjoj Gradini, a stravični zločini počinjeni su i u logorima kao što su Jadovno, Jastrebarsko, Đakovo, Lepoglava. Ustaše su ubile hiljade Srba u hercegovačkim jamama, na Velebitu, Šušnjaru i brojnim drugim stratištima", rekao je Čubrilović.