{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dan logoraša BiH u Bratuncu: Ne prestajemo tragati za zločincima

9.5.2015. u 22:13
9
26
Dan logoraša BiH u Bratuncu: Ne prestajemo tragati za zločincima
9
U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu, u subotu 9. maja 2015. godine obilježen je Dan logoraša Bosne i Hercegovine.


U okviru ove manifestacije otvorena je Spomen soba posvećena stradanju više od 600 ubijenih civilnih žrtava rata u Bratuncu tokom 1992. godine.

Prema riječima Jasmina Meškovića, predsjednika Saveza logoraša BiH, u Spomen sobi je postavljeno 105 fotografija koje svjedoče o stradanjima logoraša širom BiH."Ovo je druga spomen soba. Jednu ovakvu otvorili smo prošle godine u Brčkom, a time se šalje poruka da logori i zločini, počinjeni u njima, nikada ne smiju biti zaboravljeni. Radimo na sprječavanju zaborava zločina, na cijeloj teritoriji BiH. Nijedna institucija u našoj državi nema tačne podatke o broju logora i logoraša, a mi raspolažemo brojkama od 657 logora, u kojima je mučeno 200.000 logoraša, od kojih je 30.000 ubijeno, a 25.000 silovano, naglasio je Mešković.

Sakib Ahmetović, predsjednik Udruženja logoraša Opštine Bratunac, kazao je da je logor u OŠ "Vuk Karadžić" u ovom gradu otvoren 17. aprila 1992. godine po dolasku Arkanovih pljačkaša, koji su birali bogate ljude, od kojih su otimali zlato i novac, a zatim su ih likvidirali.

"Broj žrtava sa područja Bratunca se kreće između 600 i 700, jer se stalno javljaju nove porodice iz inostranstva, koje ranije nisu bile u prilici da nestalima proglase svoje najmilije", dodao je Ahmetović.

Elvir Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, je u svom obraćanju naglasio da duše ubijenih Bratunčana ne mogu da osjete da je zlo danas pobijeđeno, a svi ostali ne mogu da ostanu ravnodušni spram onoga što se nevinom čovjeku dogodilo prije 23 godine u ovoj podrinjskoj dolini."Svaki normalan insan treba da se zgrozi nad činjenicom da se u ovome vremenu u Evropi, dogodio tako strašan zločin nad nevinim ljudskim bićem, a da je to zlo gledao ostatak čovječanstva i ništa nije poduzimao. Zato naše današnje okupljanje i otvaranje Spomen-sobe, koja će prerasti u muzej genocida, treba da posluži kao trajan biljeg koji će podsjećati na najteža vremena našeg opstanka na ovom području. On će nas podsjećati na najtragičnije trenutke ljudske historije, ali treba i da podsjeti i one koju ovu patnju nisu osjetili na svojoj koži i da je veličina ljudskog bića u saosjećanju sa drugim u nevolji", rekao je Hodžić.

Ceromoniji otvaranja Spomen-sobe su prisustvovali preživjeli logoraši iz Sanskog Mosta, Ključa, Mostara, Sarajeva, Zenice, Visokog, Kaknja, Brčkog, Tuzle, Janje i Zvornika. Također, prisustvovao je i mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS. On je u svom obraćanju pozvao sve Bošnjake da izgrađuju dobre međunacionalne odnose sa susjedima Srbima, ali da sve zločine i zločince bez izuzetka treba tražiti, otkrivati i kažnjavati.

"Nećemo prestati tragati za zločincima sve dok je živ i posljednji Bošnjak", istakao je Salkić, prenosi BMG Bosanska medijska grupa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: