BiH
0

Na lokalitetu Hrastove glavice obilježena 23. godišnjica zločina nad logorašima

FENA
U organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Regionalnog saveza Banja Luka i Udruženja logoraša Sanski Most, danas je obilježena 23. godišnjica zločina počinjenog na lokalitetu Hrastova glavica, područje općine Sanski Most (selo Podvidača), gdje su strijeljana 124 logoraša.

Prirodna jama Hrastova glavica je mjesto likvidacije i masovna grobnica gdje su najbrutalnije i mučki ubijena 124 logoraša, koji su prethodno preživjeli najstrašnije trenutke svog života u prijedorskim logorima smrti Keraterm i Omarska, a koji su nakon likvidacije bačeni u tu jamu duboku više od 20 metara.

-Logoraši su dovezeni u kamionima iz prijedorskih logora Keraterm i Omarska. Bili su vezani po trojica žicom i dovezeni do otvora na jami te strijeljani bacani u jamu. Nakon toga su zločinci bacali bombe da bi sve one koji su eventualno davali znake života ubili - kazao je Feni predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković.

Dodaje da je jedan od logoraša, Ibrahim Ferhatović, uspio nakon pucanja da se otme od zločinaca i pobjegne u šumu.

-Ferhatović je uspio prenijeti informaciju o tome šta se dešavalo na Hrastovoj glavici i koliko je ljudi ubijeno. Međutim, u akcijama vojske i policije Republike Srpske ponovno je uhapšen u okolini Sanskog Mosta i ubijen je. Gubi mu se svaki trag - navodi Mešković.

Ekshumacija jame Hrastova glavica je izvršena 1998. godine. Na tom lokalitetu su, prilikom ekshumacija posmrtnih ostataka ubijenih logoraša, pronađena i dva skeletna ostatka, Sanjanina, ubijena tokom Drugog svjetskog rata.

Prilikom današnjeg obilježavanja godišnjice zločina nad logorašima na lokalitetu Hrastova glavica, na simboličan način je izvršena prozivka - postrojavanje 124 osobe koje su držale napisana imena ubijenih logoraša.

Te osobe su držale i po jednu bijelu ružu koju su položili na mjesto izvršenja zločina.

-Na ovaj način smo željeli prikazati koliko je to 124 čovjeka. Da to karakteriše jedan veliki, organizirani, planirani sistematski zločin za koji, nažalost, i nakon svih ovih godina još niko nije odgovarao - podvukao je Mešković.

Prilikom obilježavanja godišnjice zločina bio je prisutan veliki broj porodica ubijenih logoraša, prijatelji, preživjeli logoraši koji su svjedočili o tome šta se desilo.

Obilježavanju su prisustovali i potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić, a uime Vlade Unsko-sanskog kantona ministar unutrašnjih poslova Senad Kljajić.

Bili su prisutni i predstavnici Centra za nenasilnu akciju iz Beograda, te britanski novinar Ed Vulliamy, koji je objavio prve slike logora u Prijedoru.

Članice Saveza logoraša u BiH, između ostalih Regionalni savez Banja Luka i Udruženje logoraša Sanski Most su na tom mjestu podigle spomen-obilježje stavljajući rešetke na otvor jame da bi stravični zločini bili spriječeni u budućnosti i kako nijedan čovjek ne bi doživio strašnu sudbinu kakva je zadesila nevine civile u prethodna dva rata.