BiH
0

Općina Centar: Sjećanje na logoraše Nahoreva

FENA
Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje danas je odata počast poginulim borcima i logorašima s područja Nahoreva koji su ratne 1992. godine bili zatočeni u prostorijama Javne ustanove Psihijatrijska bolnica Jagomir.

Obilježavanju 23. godišnjice prisustvovali su uime Općine Centar predsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić i dopredsjedavajući Slaven Kovačević, vijećnici Hamdija Hasanović i Suvad Kerla, savjetnici Mustafa Resić i Adil Katica te pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu Đulaga Hamza.

Cvijeće su položili i predstavnici JOB Unija veterana općine Centar te udruženja logoraša BiH, Kantona Sarajevo, Vogošće, Ilijaša i Goražda.

Predsjednik Udruženja logoraša općina Centar i Stari Grad Avdulah Popara je rekao da se Dan logoraša te dvije sarajevske općine obilježava 19. juna.

Tog dana 1992. godine agresorski vojnici su odveli oko 80 nenaoružanih stanovnika Nahoreva i okolnih područja iz njihovih domova u logor koji je bio u bolnici Jagomir. Od tog broja logoraša slobodu i reintegraciju ovog područja u martu 1996. godine nije dočekalo njih 30 koji su ubijeni na nepoznatim lokacijama.

Uime Općinskog vijeća i načelnika Dževada Bećirevića prisutnima se obratio Ajnadžić koji je istakao da je neophodno takve godišnjice nastaviti obilježavati zbog budućih naraštaja koji trebaju saznati istinu o ratnim dešavanjima.

"Branitelji naše države su radili častan posao, a svi oni koji su činili zločine trebaju odgovarati pred licem pravde", kazao je Ajnadžić.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković je kazao da se na ovom mjestu treba odati počast svim ubijenim logorašima BiH.

"Ovo je jedno od 657 mjesta u BiH gdje su tokom proteklog rata vršena zatvaranja, mučenja, silovanja i ubijanja logoraša, što se nikada ne smije zaboraviti", izjavio je Mešković, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.