Prije 25 godina
12

Dan kada je Vijeće sigurnosti UN-a odlučilo poslati hiljade mirovnjaka umjesto podjele BiH

Klix.ba
Sastav Vijeća sigurnosti UN-a iz 1993. godine (Foto: AFP)
Sastav Vijeća sigurnosti UN-a iz 1993. godine (Foto: AFP)
Prije tačno 25 godina Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo je prijedloge da se kao rješenje za rat Bosna i Hercegovina podijeli na 10 etničkih provinicija ili na tri etničke zone, kako su to predlagali medijatori UN-a i Evropske zajednice Cyrus Vance i Lord Owen. Umjesto toga, odlučeno je da će u našu zemlju biti poslano još 7.600 mirovnjaka u šest gradova.

Owen je na današnji dan 1993. godine informirao Vijeće sigurnosti UN-a kako je njihov plan da naprave 10 etnički baziranih provincija sa strogim nacionalnim vladama propao. Umjesto toga savjetovao je bosanske muslimane da prihvate prijedlog bosanskih Srba i Hrvata o podjeli BiH na tri etničke zone.

On je kazao kako je tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman predložio da muslimani imaju dva dijela teritorije, jedan oko Sarajeva, Zenice i Tuzle, dok je drugi na sjeverozapadu oko Bihaća. Vance-Owenov plan je bio da UN-ove snage osiguravaju put koji će spajati ove teritorije te da će biti okružene demilitarizovanim zonama. Također, muslimani su trebali imati slobodan izlaz u Ploče te raditi uvoz i izvoz preko rijeke Save.

Bosanski Srbi i Hrvati su trebali imati svoje "države" sa zajedničkim granicama sa Srbijom i Hrvatskom.

Iako su neke države podržavale prijedloge, na sjednici su drugačije glasali. Vijeće sigurnosti UN-a je jednoglasno prihvatilo rezoluciju tadašnjeg generalnog sekretara Boutros Boutros-Ghalija da pošalju dodatne UN mirovnjake u Sarajevo, Bihać, Goražde, Srebrenicu, Tuzlu i Žepu. Tada je u BiH bilo već 9.000 mirovnjaka. SAD su im pružale zračnu zaštitu te su bili teško naoružani i imali dozvolu da spriječe napade Srba. Tada je upozoreno i da će, ukoliko primirje ne bude poštovano u ovih šest gradova, biti potrebno ukupno 34.000 mirovnjaka.

Nakon što su saslušani svi prijedlozi Vance-Owenon plan je proglašen "mrtvim".