BiH
1

Dačić razgovarao sa Lagumdžijom o saradnji BiH i Srbije

SRNA
Ivica Dačić (Foto: Arhiv/AFP)
Ivica Dačić (Foto: Arhiv/AFP)
Predsjednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je da će buduća Vlada Srbije nastaviti politiku dobre saradnje i pomirenja u regionu i naveo da je već obavio telefonske razgovore sa političarima u regionu, među kojima su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Dačić, koji je i mandatar za sastav nove vlade, ocijenio je da države i narodi Balkana imaju mnogo toga zajedničkog i da je, i bez iniciranja spolja nepohodno da međusobno traže dodirne tačke.

On je naveo da je već imao telefonske razgovore sa premijerom i ministrom vanjskih poslova Crne Gore Igorom Lukšićem i Milanom Roćenom, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH i šefom diplomatije Vjekoslavom Bevandom i Zlatkom Lagumdžijom, premijerima Makedonije i Bugarske Nikolom Gruevskim i Bojkom Borisovim.

Dačić je najavio da će u narednim danima razgovarati i sa ostalim premijerima i liderima država i vlada na Balkanu, kako bi iskazao namjeru za još bližom saradnjom i da se na praktičan način rješavaju sva otvorena pitanja, ali i unapređuju odnosi i izgrađuje Balkan kao region mira i stablinosti u Evropi.

On je izrazio uvjerenje da njegov stav dijele i njegovi koalicioni partneri predsjednici Srpske napredne stranke i Ujedinjenih regiona Srbije Aleksandar Vučić i Mlađan Dinkić.

"Siguran sam da je to naš zajednički stav da evropske integracije samim tim što nas približavaju EU predstavljaju i dobru osnovu da tražimo druge dodirne tačke sa drugim državama i narodima na Balkanu i da Balkan, umesto onoga što se po tradiciji uvek predstavlja kao bure baruta, bude simobl za savim drugačije odnose i bolje razumevanje", rekao je Dačić za Tanjug.