Premijer Srbije u Sarajevu
38

Ivica Dačić: Prošlost ne možemo mijenjati

FENA
Ivica Dačić i Vjekoslav Bevanda (Foto: Anadolija)
Ivica Dačić i Vjekoslav Bevanda (Foto: Anadolija)
Prošlost ne možemo izmjeniti, ali možemo se potruditi da nam budućnost bude bolja, a Srbija i Vlada Srbije koju vodim će učiniti sve da ovaj dio svijeta ne bude više poznat po sukobima nego po regionalnom miru i stabilnosti, kazao je danas u Sarajevu ministar unutrašnjih poslova i premijer Vlade Republike Srbije Ivica Dačić.

Premijer Dačić razgovarao je danas s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom na marginama Međunarodne konferencije "Sigurnost Balkana, tehnologija i obrazovanje - izazovi u svijetu kibernetičke infrastrukture".

"Najlakše je obrazlagati ono oko čega se ne možemo složiti, a najteže je i zahtjeva najveći napor potražiti ono što nam je zajednički interes", smatra Dačić.

Naglasio je da bez obzira na probleme koje su dvije zemlje imale u prošlosti ne postoje narodi i države koji su međusobno bliži nego što su to narodi koji žive u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji.

Podsjetio je da je Njemačka sedam ili osam godina nakon Drugog svjetskog rata sa zemljama s kojima je ratovala formirala zajednicu za čelik, što je preteča Evropskoj uniji, a ove zemlje 20 godina poslije raspada bivše Jugoslavije i ratova ne mogu zakoračiti naprijed.

"Zato će moj posao kao premijera biti da radimo na zajedničkim interesima poput ekonomije, regionalnih projekata, a mogli bismo imati i zajedničke stavove kada je riječ o evropskim integracijama", zaključio je Dačić.

Predsjedavajući Bevanda je kazao da su na sastanku ustanovili jedinstven zaključak da se u bilateralni odnos krene bez predrasuda. Potrebno je više raditi na konkretnim stvarima i okrenuti se budućnosti.

"Mi smo zemlje regije upućeni jedni na druge i mnogo toga zajednički možemo riješiti, a da ne izazivamo nove probleme", zaključio je Bevanda.

Dogovorena je uzvratna posjeta kada bi se premijeri vlada dvije države trebali dogovoriti o konkretnim koracima za rješavanje važnih pitanja.