Da li će nastava u drugom polugodištu početi na vrijeme?

F
FENA
29.12.2012. u 15:29
43
4
Da li će nastava u drugom polugodištu početi na vrijeme?
43
Da li će nastava u drugom polugodištu početi na vrijeme?
Generalni štrajk u školama u Republici Srpskoj, 21. januara 2013., i dalje je opcija od koje ne odstupa Sindikat obrazovanja, nauke i kulture RS-a, dok Vladinu Uredbu o minimumu procesa rada potpuno odbacuju.
Dogovor i kompromis između sindikalaca i resornog ministarstva nije postignut ni na današnjem, drugom, sastanku održanom u Banjoj Luci.

Vlada RS-a nema novaca da odgovori na zahjev sindikata o povećanju cijene rada sa 100 na 110 KM da bi se anuliralo smanjenje zarada zaposlenim u obrazovanju, nauci, kulturi, policiji, upravi i pravosuđu za 10 posto u 2013.godini.

Sindikat smatra da Vlada RS-a nema zakonsku mogućnost da donese uredbu o minimumu procesa rada, jer se o tome nisu konsultirali s predstavnicima sindikalaca. Tom uredbom Vlada RS-a je predvidjela da školski sat traje 30, umjesto 45 minuta, dok sindikati naglašavaju da će tražiti ocjenu ustavnosti te odluke.

Član republičkog odbora Sindikata Dimitrije Sekulić kategoričan je u stavu da je Vladina uredba potpuno neprihvatljiva, da ne postoji osnov za njeno donošenje i da neće više ni razgovarati o tom pitanju.

"Sindikat traži početak pregovora o cijeni rada i to s premijerom RS-a Aleksandrom Džombićem i ministrom finansija Zoranom Tegeltijom", naglasio je Sekulić i podsjetio da su sindikalci predložili Vladi RS-a gdje u budžetu može "naći" novac za povećanje cijene rada, a ne da smanjuje plaća nastavnicima.

Vladu Aleksandra Džombića je optužio da "jedina u svijetu" nije mijenjala poreznu politiku, nakon što su se pojavile posljedice krize, već je samo pribjegla "kresanju" plaća budžetskih korisnika.

Da su stavovi potpuno suprotstavljeni, konstatirao je i ministar prosvjete RS-a Anton Kasipović i predložio da se zbog interesa učenika i svih drugih razgovori nastave.

Stevan Milić je uime Sindikata obrazovanja, nauke i kulture, također, ponovio da Vlada RS-a nije dala nijednu najavu o mogućem povećanju cijene rada, što članstvo ovog sindikata učvršćuje u stavu da drugo polugodište u školama u RS-u ne počne 21. januara, već da se krene u štrajk.

Vlada RS-a je zbog ušteda 56 miliona KM umanjila plaće budžetskim korisnicima u 2013. za 10 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: