{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cvijanović: Visoki predstavnik ne može poništiti odluku Vlade RS o prebivalištu

F
22.4.2014. u 13:27
20
79
Cvijanović: Visoki predstavnik ne može poništiti odluku Vlade RS o prebivalištu
20
Cvijanović: Visoki predstavnik ne može poništiti odluku Vlade RS o prebivalištu
Željka Cvijanović
Namjera Vlade RS-a u vezi s odlukom o prebivalištu u RS nije bila da bilo kojoj etničkoj grupi ili populaciji uskrati neko pravo, već da se uvede više reda u sistem, a OHR ne može intervenirati protiv ove odluke - izjavila je danas u Banjoj Luci premijerka RS-a Željka Cvijanović.
"Ne može odluku poništiti visoki predstavnik. On ne može da poništava ni zakone, a kamoli odluke", ustvrdila je Cvijanović.

Uvjerava da je bh. društvo prevazišlo instituciju OHR-a i "ne prihvata njegovo postojanje“.

"Ne znam zbog čega silne povike da treba da reaguje OHR, umjesto da ti koji zarađuju svoju dobru plaću, kao poslanici i ministri ne donesu odgovarajući zakon? Zašto to mora da radi OHR?", upitala je ona i dodala da ne prihvata nikakvu moguću intervenciju OHR-a po pitanju Vladine odluke o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a.

Tako nešto od OHR-a je, kaže, sasvim neprihvatljivo, jer, tvrdi da je Vladina odluka dobra prevenstveno zbog sigurnosnog aspekta i uvođenja reda u svim oblastima kojih se dotiče.

Ocijenivši "nenormalnom situacijom“ to što se priziva i OHR zbog odluke Vlade RS-a o prebivalištu, ona je navela da je cilj odluke da urede stvari po tom pitanju na način kako je to regulirano svuda u svijetu, vodeći računa o sigurnosnom aspektu.

"Ne mogu da razumijem ljude koji smatraju da je uredu da neko o sebi daje laže podatke, uključujući i mjesto prebivališta ili boravišta", navela je Cvijanović.

Istakla je da je suština Vladine odluke da ispravi određene neregularnosti i lažno prijavljivanje boravišta i prebivališta, što je protivno zakonu.

"Problem je što stranke iz Federacije BiH ovo posmatraju isključivo u kontekstu dolazećih izbora", rekla je entitetska premijerka i ponovila da je odluka donesena zbog sigurnosnog aspekta i već ista takva postoji u Brčko Distriktu.

"I mi smo uradili nešto što je već regulisano na jednom dijelu BiH. Zašto je ona problem za FBiH ako se na taj način to uredi i u RS", zapitala je ona.

Također, pita i zašto oni, koji su protiv odluke u RS, koja je privremena, nisu donijeli odgovarajući zakon na nivou BiH.

Prošle sedmice Vlada RS donijela je odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: