BiH
1

Cvijanović: Priča o prebivalištu završena donošenjem odluke Vlade RS

FENA
Željka Cvijanović
Željka Cvijanović
Premijerka RS-a Željka Cvijanović ponovila je danas da ne očekuje reakciju visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka na Vladinu odluku o prebivalištu te da će ona biti na snazi dok se ne usvoji odgovarajući zakon.

"Za nas je to završena priča", rekla je Cvijanović danas u izjavi novinarima u Novom Gradu/Bosanskom Novom.

Tvrdi da odluka o prebivalištu na odgovarajući način, propisan i u EU, uređuje tu oblast.

"Stoga mislim da nema nikakvog prostora da OHR intervenira", rekla je Cvijanović i ponovila da i Vlada RS-a, kao što su to rekli OHR i EU, želi da se usvoji zakon o prebivalištu na nivou BiH.

-Na samom početku ove priče rekli smo da nemamo ništa protiv toga, ali da nećemo beskonačno dugo čekati da se probude institucije na nivou BiH i donesu odgovarajući zakon. Dok se oni ne probude, na snazi će biti odluka Vlade RS-a - navela je entitetska premijerka.

Negirala je razna prozivanja koja dolaze iz političkog Sarajeva, da će službenici koji budu primjenjivali odluku snositi određenu odgovornost.

"To neće biti tako. Ovo je Vladina odluka i svi službenici koji imaju obavezu da je provode će je i provoditi kako je to Vlada odlučila i ne podliježu nikakvoj odgovornosti političkom Sarajevu ni međunarodnoj instituciji, već svojim institucijama, jer za njih rade", rekla je Cvijanović.

Odluka Vlade Republike Srpske o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske i zvanično je stupila na snagu 24. aprila i time su se stekli uvjeti da se može primjenjivati.