BiH
7

Cvijanović: Skupština Elektroprenosa BiH 23. decembra

FENA
Željka Cvijanović
Željka Cvijanović
Skupština akcionara "Elektroprenosa BiH“ bit će održana 23. decembra da bi se verifikovala kadrovska struktura te utvrdilo na koji način će se investirati i nastaviti raditi u toj kompaniji, čiji su suvlasnici oba bh. entiteta, RS i Federacija BiH, najavila je danas premijerka RS-a Željka Cvijanović.

Ona žali što nije usvojen zakon o "Elektroprenosu BiH“ te ponavlja da sredstva od dobiti pripadaju entitetima kao suvlasnicima te zajedničke bh. kompanije.

"U pismu Evropske komisije se samo preporučuje da ne dođe do raspodjele sredstva do 2016. i ta preporuka nema nikakav obavezujući karakter", rekla je ona u izjavi novinarima u Banjoj Luci i naglasila da ne stoje priče da entiteti "žele da dograbe sredstava iz Elektroprenosa, već samo da uzmu novac koji im pripada“.

Uvjerena je i da će se ovaj problem oko zakona o "Elektroprenosu" riješiti.

Entitetska premijerka tvrdi da ne stoje tvrdnje hrvatskog biznismena Envera Moralića, većinskog vlasnika Poljoprivredne zadruge "Jankovci“, da će tužiti Republiku Srpsku evropskim institucijama da bi zaštitio svoja ulaganja od 5,2 miliona KM u bijeljinsku šećeranu.

Još se čeka odluka Vrhovnog suda RS-a u slučaju Zorana Ćopića i bijeljinske šećerane, a Cvijanović navodi da se nada da će se uskoro doći do presude i riješiti situacija u vezi s tim preduzećem, pa i visina ulaganja Moralića.

Odbacila je i navode poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini RS-a Branislava Borenovića da je jedna od najodgovornijih jer je Bosna i Hercegovina, pa time i RS i njeni građani ostali bez oko 90 miliona KM sredstava iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

Nije, kaže, ni čitala njegovo pismo u kojem joj je objašnjavao šta su IPA sredstva.

"Svoj stav o Borenoviću i njegovom znanju o IPA fondovima i evropskim intergacijama sam već rekla. Tu nema nikakvog znanja, već previše histerije i optužbi kako je neko primitivan. Sve to govori o njemu", navela je ona, "navodeći da je Borenović nedovoljno izrastao da bi ona s njim polemizirala“.