{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čavić: I RS-u oko 100 osoba mjesečno prima više od 10.000 KM

F
22.2.2014. u 13:32
7
46
Čavić: I RS-u oko 100 osoba mjesečno prima više od 10.000 KM
7
Čavić: I RS-u oko 100 osoba mjesečno prima više od 10.000 KM
Dragan Čavić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić tvrdi da u Republici Srpskoj (RS) ima najmanje 100 osoba koje se nalaze na raznim funkcijama izvršne vlasti, direktorskim pozicijama i upravnim odborima koji u ovom trenutku imaju mjesečna primanja u neto iznosu većem od 10.000 KM.
"Vjerovali ili ne, oni te plaće ostvaruju kao zaposleni u ministarstvima Vlade RS-a, agencijama i javnim ustanovama i preduzećima, na način da imaju učešće u više nadzornih i upravnih odbora, gdje ostvaruju naknade, i uz plaću to iznosi preko 10.000 KM mjesečno", rekao je Čavić.

U bruto iznosu, tih samo 100 ljudi u RS, a ima ih, kaže, mnogo više, "koštaju“ porezne obveznike i građane RS i to godišnje više od 20 miliona KM i stoga sve priče o štednji u RS "padaju u vodu“.

Najavio je da će uskoro saopćiti i konkretna imena tih osoba.

Podsjetivši da je NDP za narednu sjednicu entitetskog parlameta predložio zakon o spriječavanju sukoba interesa, kazao je da na taj način žele da onemoguće da osobe iz budžeta entiteta i općina primaju iznose po više osnova.

Vlast u RS je optužio da je neodgovorna, jer je u RS stvorena nevjerovatna politizacija ekonomsko-socijalnih protesta u FBiH te da na sve moguće načine žele da optuže opoziciju u RS, iako su oni u strahu od "užasnog ekonomskog stanja u kojem se nalazi većina građana“.

Čavić je na pres-konferenciji saopćio da raspolaže podacima da je Vlada RS-a nezvanično preduzela niz mjera da "pripremi zaštitu od vlastitog naroda“.

"Policijski službenici u cijeloj RS su od svojih pretpostavljenih dobili naredbu da se nigdje ne udaljavaju od svojih kuća i da budu spremni, ukoliko se odmah bude izvršila mobilizacija policijskih snaga u RS", tvrdi Čavić navodeći da je i ministar zdravlja RS-a poslao dopis zdravstvenim ustanovama da su dužni da "naprave plan zaštite i spasavanja“ te uz datelje šta treba da učine, između ostalog, i osiguraju dovoljan broj kreveta, medicinskih službi za mobilizaciju, te dovoljno doza krvi.

"U RS je pod pritiskom i direktnom komunikacijom režimske vlasti s potčinjenim službama na neki način izvršena priprema vanrednog stanja, iako u RS ne postoji nijedan osnov za to, niti opozicija želi da učestvuje u bilo kakvim uličnim nemirima", dodao je.

Kritikovao je i okvirnu odluku Vlade RS-a da se samo na narednoj sjednici parlamenta RS, 25. februara zaduži za 295 miliona KM, ističući da to potvrđuje da je RS s aktulenoj vlasti ušla u dužničko robostvo.

Čavić je rekao i da to što je predsjednik RS-a sinoć u Prijedoru saopćio, da će odluka Vlade o prodaji državnog kapitala u Rudniku željezne rude "Ljubija" izraelskoj kompaniji biti povučena a dnevnog reda predstojeće sjednice Narodne skupštine RS-a, potvrđuje nastavak mutnih radnji u režiji Milorada Dodika i njegovih sljedbenika“.

Potpuno je jasno, kaže Čavić, da nije postojala skupštinska većina za prodaju "Ljubije“, jer je tome uspotivio predsjednik DNS-a Marko Pavić.

"Sve privatizacije koje su vršene na taj način ostale su nedorečene šta se desilo nakon te prodaje dogovorene u četiri oka", rekao je Čavić i podsjetio da je metodom neposrednog odabira kupca privatizovana Robna kuća "Boska“, čiji je kupac danas krivično gonjen u Srbiji, ali se to ni ne pomišlja u RS iako se ne plaćaju dugujeće rate po osnovu emitiranih obveznica.

Slično su, kaže, prodate i Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu, "Nova Borja“ Teslić..., te apelirao da se mora prekinuti štetna praksa transfernih sfera koje su se mogle vidjeti i u Fabrici glinice "Birač“, a koristi ih i brodska Rafinerija i uskoro bi se moglo isto vidjeti i u Fabrici cijevi u Derventi.

Čavić je potvrdio da će poslanici te stranke u ponedjeljak na sjednici Skupštine RS-a, podržati odluku člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojše Radmanovića, da je opoziv generalnog konzula BiH u Sjedinjenim Američkim Državama (Čikago) Brane Pećanca destruktivan po vitalni interes entiteta iz kog dolazi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: