{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čavić: I RS-u oko 100 osoba mjesečno prima više od 10.000 KM

F
22.2.2014. u 13:32
7
46
Čavić: I RS-u oko 100 osoba mjesečno prima više od 10.000 KM
7
Čavić: I RS-u oko 100 osoba mjesečno prima više od 10.000 KM
Dragan Čavić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić tvrdi da u Republici Srpskoj (RS) ima najmanje 100 osoba koje se nalaze na raznim funkcijama izvršne vlasti, direktorskim pozicijama i upravnim odborima koji u ovom trenutku imaju mjesečna primanja u neto iznosu većem od 10.000 KM.
"Vjerovali ili ne, oni te plaće ostvaruju kao zaposleni u ministarstvima Vlade RS-a, agencijama i javnim ustanovama i preduzećima, na način da imaju učešće u više nadzornih i upravnih odbora, gdje ostvaruju naknade, i uz plaću to iznosi preko 10.000 KM mjesečno", rekao je Čavić.

U bruto iznosu, tih samo 100 ljudi u RS, a ima ih, kaže, mnogo više, "koštaju“ porezne obveznike i građane RS i to godišnje više od 20 miliona KM i stoga sve priče o štednji u RS "padaju u vodu“.

Najavio je da će uskoro saopćiti i konkretna imena tih osoba.

Podsjetivši da je NDP za narednu sjednicu entitetskog parlameta predložio zakon o spriječavanju sukoba interesa, kazao je da na taj način žele da onemoguće da osobe iz budžeta entiteta i općina primaju iznose po više osnova.

Vlast u RS je optužio da je neodgovorna, jer je u RS stvorena nevjerovatna politizacija ekonomsko-socijalnih protesta u FBiH te da na sve moguće načine žele da optuže opoziciju u RS, iako su oni u strahu od "užasnog ekonomskog stanja u kojem se nalazi većina građana“.

Čavić je na pres-konferenciji saopćio da raspolaže podacima da je Vlada RS-a nezvanično preduzela niz mjera da "pripremi zaštitu od vlastitog naroda“.

"Policijski službenici u cijeloj RS su od svojih pretpostavljenih dobili naredbu da se nigdje ne udaljavaju od svojih kuća i da budu spremni, ukoliko se odmah bude izvršila mobilizacija policijskih snaga u RS", tvrdi Čavić navodeći da je i ministar zdravlja RS-a poslao dopis zdravstvenim ustanovama da su dužni da "naprave plan zaštite i spasavanja“ te uz datelje šta treba da učine, između ostalog, i osiguraju dovoljan broj kreveta, medicinskih službi za mobilizaciju, te dovoljno doza krvi.

"U RS je pod pritiskom i direktnom komunikacijom režimske vlasti s potčinjenim službama na neki način izvršena priprema vanrednog stanja, iako u RS ne postoji nijedan osnov za to, niti opozicija želi da učestvuje u bilo kakvim uličnim nemirima", dodao je.

Kritikovao je i okvirnu odluku Vlade RS-a da se samo na narednoj sjednici parlamenta RS, 25. februara zaduži za 295 miliona KM, ističući da to potvrđuje da je RS s aktulenoj vlasti ušla u dužničko robostvo.

Čavić je rekao i da to što je predsjednik RS-a sinoć u Prijedoru saopćio, da će odluka Vlade o prodaji državnog kapitala u Rudniku željezne rude "Ljubija" izraelskoj kompaniji biti povučena a dnevnog reda predstojeće sjednice Narodne skupštine RS-a, potvrđuje nastavak mutnih radnji u režiji Milorada Dodika i njegovih sljedbenika“.

Potpuno je jasno, kaže Čavić, da nije postojala skupštinska većina za prodaju "Ljubije“, jer je tome uspotivio predsjednik DNS-a Marko Pavić.

"Sve privatizacije koje su vršene na taj način ostale su nedorečene šta se desilo nakon te prodaje dogovorene u četiri oka", rekao je Čavić i podsjetio da je metodom neposrednog odabira kupca privatizovana Robna kuća "Boska“, čiji je kupac danas krivično gonjen u Srbiji, ali se to ni ne pomišlja u RS iako se ne plaćaju dugujeće rate po osnovu emitiranih obveznica.

Slično su, kaže, prodate i Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu, "Nova Borja“ Teslić..., te apelirao da se mora prekinuti štetna praksa transfernih sfera koje su se mogle vidjeti i u Fabrici glinice "Birač“, a koristi ih i brodska Rafinerija i uskoro bi se moglo isto vidjeti i u Fabrici cijevi u Derventi.

Čavić je potvrdio da će poslanici te stranke u ponedjeljak na sjednici Skupštine RS-a, podržati odluku člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojše Radmanovića, da je opoziv generalnog konzula BiH u Sjedinjenim Američkim Državama (Čikago) Brane Pećanca destruktivan po vitalni interes entiteta iz kog dolazi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: