BiH
24

Tri opozicione stranke traže ostavku Vlade RS-a i vanredne izbore

FENA
Predsjednici Srpske radikalne stranke RS, Nove socijalističke partije i Srpske napredne stranke RS pozvali su danas Vladu RS-a da, zbog teške ekonomske situacije u kojoj se RS nalazi već duže vrijeme, podnese ostavku, a da se na svim nivoima u BiH raspišu prijevremeni izbori.

Tvrde da se izbori mogu održati i da je to rješenje za krizu koja je kulminirala u Federaciji BiH, a, predsjednik radikala RS-a Milanko Mihajlica tvrdi da ništa manje nije prisutna u RS i da nije tačno da je situacija u tom bh entitetu “sređena”.

On odbacuje navode vlasti u RS da bi prijevremenim izborima RS bila ugrožena, destabilizirana i dovedena u pitanje, već bi se njima provjerila volja naroda.

Podržavaju i, kako tvrdi, opravdane zahtjeve većine građana u RS i BiH za rješenje nagomilanih problema, ali su protiv “otpakivanja” Dejtonskog sporazuma i eventulne vanjske intervencije, i naglašavaju da vlast u RS “ne smije širiti strah da bi RS bila dovedena u pitanje, ako oni izgube vlast”.

"Pozivamo vladajuće stranke u RS da odstupe s vlasti, a Vladu da ne zabada glavu u pijesak zbog dešavanja u FBiH", rekao je Mihajlica na pres-konferenciji optuživši aktulenu vlast u RS da se otuđila od naroda.

On kaže da su protiv nasilnih protesta, ali da će se vlast „ukoliko bude zabijala glavu u pijesak, suočiti s protestima“.

I predsjednik Nove socijalističke partije (NSP) Zdravko Krsmanović kaže da se ovih dana navršilo osam godina aktulene vlasti i da je iz sagledavanja rezultata vidljivo je "da je sva vlast skoncentrirana u jednom čovjeku - Miloradu Dodiku".

Krsmanović je upozorio na nezaposlenost u RS, a kada ti mladi protestiraju, kaže, zovu ih huliganima, a ne one koji su pokrali taj narod.

"Ako je Srbija, koja je u boljem stanju mogla raspisati vanredne izbire, zašto ne možemo mi", pita on i tvrdi da se vlast u RS prepala vlastitog naroda.

Predsjednik Srpske napredne stranke Jovan Mitrović također tvrdi da je ostavka Vlada RS-a i vanredni izbori “neminovnost, jer je u posljednjih osam godina vođenja nakaradna politika”.

"Vanredni izbori su potrebni jer je uništena privreda, kriminal i korupcija su postali način života, a RS je prezadužena, sudstvo je korumpirano", rekao je Mitrović i optužio vlast da je organizirala “kontra miting protiv protesta gladnih prije nekoliko dana u Bijeljini”.

"Ako vlast ne raspiše izbore, desit će se gore stanje nego u FBiH", smatra Mitrović i dodaje da svi koji demonstriraju treba to da rade mirnim putem.

Predstavnici ove tri manje opozicione stranke iznijeli su na pres-konferenciji u Banjoj Luci niz optužbi na aktulenu vlast i kada je u pitanju propast Fabrike glinice “Birač”, da će se slično desiti u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu i po još nekim pitanjima.