BiH
48

Dodik ne da zajednička sredstva za sanaciju zapaljenih zgrada u Sarajevu

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Stranke vladajuće koalicije u Republici Srpskoj (RS) tvrde da neće pristati na izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje podrazumijevaju prijenos nadležnosti s entiteta na nivo BiH, a protiv su i toga da se izdvajaju zajednička sredstva za sanaciju šteta na zgradama bh. institucija koje su bile na meti nasilnih protesta u Sarajevu.

Ovo je zaključeno na današnjem sastanku koji je sazvao predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik, a odazvali su mu se samo predsjednici koalicionih partnera u RS, Demokratskog narodnog saziva Marko Pavić i Socijalističke partije Petar Đokić te predstavnik Partije ujedinjenih penzionera.

Dodik je na sastanak pozvao predstavnike svih parlamentranih stranaka, ali su mu se odazvali samo lideri stranaka vladajuće koalicije RS, dok je opozicija bojkotirala poziv zbog ranijh optužbi koje je entitetski predsjednik iznio na njihov račun.

Stranke vladajuće koalicije u RS su stava da posljedice, nakon zapaljenih zgrada zajedničkih institucija BiH u Sarajevu, kako kaže, treba da saniraju oni koji su te posljedice i izazvali.

"Očigledno je da je šteta od više desetina miliona KM od zapaljenih zgrada u Sarajevu. Jedan dio tih objekata koriste zajedničke bh. institucije. Opredijeljeni smo da se onemogući bilo kakvo izdvajanje sredstava s računa BiH koja bi bila upućena da se saniraju te posljedice", ustvrdio je Dodik.

"Ja, kao predsjednik RS tražim da niko ko je iz RS, koji radi na nekoj od pozicija, ne dozvoli, da se izdvajaju zajednička sredstva za sanaciju štete koju su isključivo učinili demonstranti u Sarajevu. To što su oni uradili, neka oni i saniraju. Nemamo namjeru da taj novac dajemo u te svrhe", naveo je entitetski predsjednik.

Dodik je na pres-konferenciji u Banjoj Luci pojasnio da u koaliciji stranaka na vlasti u RS smatraju da je nemoguće pristati na izmjene Izbornog zakona BiH, koje predviđaju nove centralizacije i prenos nadležnosti.

Taj zakon je, kaže, moguće izmijeniti tako što bi se predvidjeli vanredni izbori, na način da bi svaki nivo vlasti odlučivao o vremenu i načinu kada će održavati izbore.

"Ako takve promjene budu moguće, moguće je da participiramo, jer je sve ostalo suprotno Ustavu i Dejtonu“, tvrdi on.

Poziv opozicije u RS za organiziranje prijevremenih izbora u RS je prokomentirao riječima da je spreman da podrži svaku takvu njihovu odluku, koja je u skladu s zakonom, ali da je „očigledno to bio neoprezan zahtjev SDS-a, s kojim sada ne znaju šta da rade i da su od njega odustali“.

U vladajućoj koaliciji, kaže, smatraju da je najbolje da se izbori održe u redovnom terminu u oktobru.

Na sastanku je ponovljena tvrdnja da je situacija u FBiH na početku protesta bila motivirana socijalnim nezadovoljstvom, ali zatim prerasla u političke proteste uz manifestaciju nasilja, te da se, kako tvrdi, radi o političkoj dimenziji usmjerenoj da se destabilizira RS.

Protesti u RS su, kaže, mogući, ako su mirni i u skladu s zakonom, a svako onaj ko pokuša nasilje bit će "energično“ spriječen od nadležnih institucija.

Tvrdi da je u RS potrebno jedinstvo koje treba da osigura stabilnost tog entiteta.

Sastanku je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.