Kontra optužbe
551

Cvijanović: SDA se opasno poigrava sa BiH

SRNA
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da se SDA opasno poigrava sa BiH.

Na pitanje Srne da prokomentariše najavu SDA da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska, Cvijanović je rekla da SDA možda djeluje da udaraju po Republici Srpskoj, ali to nije tako.

"Blokirali su konstituisanje Vijeća ministara, iako se, doduše pretvaraju da će poštovati princip da pobjedničke partije formiraju vlast na nivou BiH. Blokirali su put ka EU uslovljavajući ga aktivacijom MAP-a i NATO, iako u okviru EU postoje neutralne zemlje koje nisu u NATO članstvu", navela je predsjednica RS-a.

Ona je naglasila da je ova apelacija još jedan dokaz neprijateljstva prema Republici Srpskoj i odsustva trpeljivosti ili tolerancije po čemu su, inače, poznati "političko Sarajevo" i SDA.

"To će naravno dodatno motivisati političku i narodnu volju u Republici Srpskoj da se branimo od nasrtaja te vrste. U ovom momentu postoji milion stvari koje se moraju uraditi u BiH i na ekonomsko-socijalnom planu i na evrpskom putu, ali su u SDA odlučili da se bave temama koje podižu temperaturu i dodatno razjedinjavaju BiH na unutrašnjem planu i produbljuju nepovjerenje između konstitutivnih naroda", rekla je Cvijanović.

Osim toga, kaže predsjednica RS-a, SDA koja se kao zaklinje u Dejton, napada ovim činom ono što je Dejtonskim sporazumom priznato i verifikovano, a to je Republika Srpska.