Bez diskriminacije
2.8k

SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Stranka demokratske akcije će putem svojih predstavnika u državnim institucijama pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta RS.

"Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata. Vezivanje imena bilo čega, u multietničkoj zajednici kakva je BiH, za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH", navodi se u saopćenju.

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, sva tri konstitutivna naroda su ravnopravna na teritoriji Bosne i Hercegovine, uključujući oba entiteta i Brčko distrikt.

"To je potvrđeno i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda U5/98, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sistemima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima. Entitet RS postoji po Ustavu BiH kao multietnički entitet u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen ni u nazivu, a drugi isključeni", dodaju iz SDA.

Stranka demokratske akcije će pokrenuti proceduru za usklađivanje naziva entiteta RS s Ustavom Bosne i Hercegovine, a po temelju važeće odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda.