BiH
2

Cvijanović: OHR je smetnja dobrim odnosima u BiH

SRNA
Željka Cvijanović (Foto: SRNA)
Željka Cvijanović (Foto: SRNA)
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je danas da OHR predstavlja smetnju uspostavljanju dobrih odnosa u BiH.

Cvijanovićeva je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci podsjetila da neki predstavnici međunarodne zajednice, među kojima i visoki predstavnik Valentin Inzko, daju neprimjerene izjave kojima "podgrijavaju" situaciju u BiH.

Komentarišući Inzkovo poređenje situacije u RS sa Sjevernom Korejom, Cvijanovićeva je istakla da bi, u slučaju da je RS Sjeverna Koreja, Inzku trebala viza. "Ako je zatraži, mi ćemo mu je i dati dok god mu traje mandat", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je za petak, 14. juni, zakazana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmatrana situacija u vezi sa blokadom institucija BiH u Sarajevu, dodajući da je Vlada za tu sjednicu pripremila materijale sa određenim komentarima i sugestijama, te da je preduzela sve što je neophodno da se formiraju adekvatni zaključci.

Cvijanovićeva je ocijenila neprimjerenim da se situacija u vezi sa jedinstvenim matičnim brojem pretvara u "duboku političku priču", konstatujući da sada postoji situacija da institucije BiH ne obavljaju svoj posao.

"To je zbog činjenice da se ne može garantovati sigurnost našim predstavnicima i da niko iz RS ne želi da radi pod pritiskom", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da ni ostali partneri u BiH ne pokazuju pretjeranu zainteresovanost da te institucije prorade.

Cvijanovićeva je navela da će, ukoliko zaključci Narodne skupštine budu takvi da se pojedine sjednice institucija BiH održavaju telefonski, ili posredstvom videolinka, Vlada manjeg bh. entiteta biti na usluzi svim predstavnicima RS bez obzira o kojim institucijama je riječ.

Prema njenim riječima, postoji određena zabrinutost, ne samo funkcionera, već i osoba iz RS koja su zaposlena u institucijama BiH, zbog osjećanja nesigurnosti i nelagode da rade u tim institucijama.

"Očekujemo da se takva situacija razriješi i da se uspostavi normalano funkcionisanje institucija u kojima će zaposleni i funkcioneri moći da obavljaju normalno svakodnevne aktivnosti", rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o današnjim protestima studenata u Banjoj Luci, ona je izrazila zadovoljstvo što se, uprkos medijskim spekulacijama i kampanji punoj netačnosti, sve završilo na civilizovan i normalan način.

Cvijanovićeva je naglasila da je dobro to što su se banjalučki studenti ogradili od bilo kakve sličnosti ovih protesta sa događajima u Sarajevu.

"Vlada Republike Srpske apsolutno podržava svaki vid izražavanja stavova i mišljenja. Tako je bilo i sa današnjim skupom", istakla je premijerka RS.

Ona je zahvalila policiji na profesionalnom odnosu, iako studenski skup nije bio najavljen u skladu sa propisima.

Cvijanovićeva je naglasila da na protestima nije došlo do incidenata i da je to bilo izražavanje volje, odnosno mišljenja, napominjući da Vlada RS nije saglasna sa kvalifikacijama koje su se čule od pojedinih predstavnika studenata.

Ona je navela da nigdje u regionu nema, kao što je to u RS, da student ima tri obroka dnevno za 3,5 KM i smještaj za 10 KM mjesečno, podsjećajući da su u entitetu najniže školarine i da Vlada nije, niti ima u planu, da razmatra povećanje troškova studiranja.