BiH
38

Studenti "ispalili" Dodika: Nisu došli na zakazani sastanak

FENA
Foto: Arhiv/Anadolija
Foto: Arhiv/Anadolija
Predstavnici Unije studenata Republike Srpske, koji su za 12. juni najavili proteste u Banjoj Luci, nisu se danas pojavili na zakazanom sastanku s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Dodik je izašao pred novinare te optužio studente da se, u pismu koje su poslali, vidi da stalno mijenjaju zahtjeve koje vlast treba ispuniti i koji su razlog za proteste, te da se ne bore za izmjenu Zakona o studentskom standardu.

"To je neuobičajeno, jer je logično da studenti traže promjenu tog zakona, što govori da su školarine u RS-u najjeftinije u regionu i to za 10 puta", rekao je Dodik i povezao reakcije studenata i sa skorim izborom novog rukovodstva studentskih organizacija.

Na slučaj Rajka Vasića i uvrede studenata, koje je nazvao "kopiladima“, Dodik kaže da je "stavio tačku na taj slučaj“, jer je prihvatio Vasićevu ostavku na mjesto izvršnog sekretara.

Međutim, on tvrdi da su student iskoristili "jednu neopreznu, potpuno nepotrebnu i štetnu izjavu“, a sada imaju neke “nerazumne” zahtjeve da se Vasić isključi iz članstva SNSD-a, da rukovode i Vladom te, kako je između ostalog rekao, traže dodjelu zemljišta da se bave poljoprivrednom...

Najavio je da će sutra biti raspisan tender za izgradnju četvrtog paviljona, što je jedan od razloga za studentski bunt, te naglasio da ga ne raspisuje Vlada, već Univerzitet.

Dodik tvrdi da su i on, kao predsjednik i Vlada uvijek podržavali studente, ali da se radi o "nezajažljivim zahtjevima”, iznoseći koliko je sredstava dato iz budžeta i za rad studentskih organizacija, te studentski standard.

Kaže i da su najavljena okupljanja studenata “više politički motivirana, te da se odnose i na pitanja koja se ne tiču studenata“.