BiH
134

Vlada RS: Sarajevo od danas nije sigurno za naše predstavnike

Anadolija
Vlada RS (Foto: SRNA)
Vlada RS (Foto: SRNA)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nakon vanredne sjednice vlade ovog bosanskohercegovačkog entiteta da je sinoć u Sarajevu okončana "najveća talačka kriza na prostoru bivše Jugoslavije".

"Ovo nisu bili građanski protesti već koordinirana akcija političara iz FBiH i dijela međunarodne zajednice s ciljem izazivanja međunarodnog intervencionizma i vraćanja nadležnosti uredu OHR-a", kazao je Dodik nakon sjednice Vlade RS kojoj je i on prisustvovao.

Političko Sarajevo i ulica, istakao je Dodik, htjeli su da utiču na odluke Parlamenta BiH u vezi sa donošnjem zakona o jedinstvenim matičnim brojevima.

Dodik je naglasio da od danas Sarajevo više nije bezbjedno za predstavnike Republike Srpske, te da će u narednom periodu biti donesena odluka o načinu njihovog rada u državnim institucijama.

Predsjednik RS-a optužio je javni servis BHT1 da je javno podržavao proteste građana u Sarajevu i pozivao građane Republike Srpske da im se pridruže.

"Nama ne treba takav huškački medij. Mi ćemo tražiti donošenje zakona kojim će se ukinuti plaćanje jedinstvene RTV takse", poručio je predsjednik RS.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović zahvalila je građanima Republike Srpske što, kako je navela, "nisu nasjeli na političku prevaru Srajeva i što je Republika Srpska ostala mirna". Cvijanović je podvukla da protesti građana Sarajeva nisu imali veza sa matičnim brojevima, što se vidjelo po transparentima, već da je to bila politička akcija kojom se željelo pokazati da decentralizovana BiH ne može funkcionisati.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojčić, koji je takođe prisustvovao vanrednoj sjednici Vlade, poručio je kako je potrebno postojuću situaciju "razmotriti hladne glave kako ne bi došlo do dodantnog zaoštravanja političke situacije u BiH". On je najavio da će u utorak na zahtjev Vlade RS-a kolegij entitetske skupštine donijeti odluku o zakazivanju posebne sjednice na kojoj će se donijeti zaključci o budućem djelovanju srpskih predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine.

"Tražićemo da se o zaključcima Narodne skupštine postigne svesrpski konsenzus" rekao je Radojčić uz ponavljanje konstatacije da ne postoje bezbjedonosni uslovi za rad Srba u organima BiH. Naveo je da će biti naknadno odlučeno kako će i gdje oni ubuduće obavljati svoj posao.

Komentarišući jutrošnju izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da će tražiti sazivanje sjednice ambasadora Vijeća za provedbu mira u BiH, Radojčić je zaključio “da intervencionizam međunarodne zajednice nije potreban".