U resoru trgovine i turizma
15

Cvijanović očekuje od SDA kandidate za šestog ministra u Vladi RS

FENA
Mandatarka za sastav nove Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je danas da će jedno ministarsko mjesto u novoj entitetskoj Vladi ponuditi SDA.

Nakon što dobije tri imena, odlučit će ko će biti novi, šesti, ministar u njenom kabinetu, u resoru trgovine i turizma.

"SDA će dostaviti imena tri kandidata za koja smatraju da bi mogli biti na toj funkciji", rekla je Cvijanović u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ona je, nakon danas održanih konsultacija s predstavnicima Socijalističke partije i Demokatskog narodnog saveza RS-a, dobila podršku za svoj program i novi sastav izvršne vlasti u RS. Pozicije ministara ovih stranaka neće se mijenjati ni u novoj Vladi.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić je rekao da su od mandatarke tražili da tri stvari budu prioritet - zapošljavanje, ekonomija i borba protiv kriminala i korupcije.

"Saglasili smo se da je to najvažnije i da ima prostora da se na tim stvarima uradi i više i bolje", kazao je Pavić.

I mandatarka Cvijanović je kazala da su svjesni okvira u kojima se kreću i okolnosti, te da je potrebno da se osiguraju različita poboljšanja kada je u pitanju cjelokupan ambijent u RS, s posebnim naglaskom na poslovni.

Složila se s Pavićem i da je potrebno rješavati pitanja koja je on kandidirao te izrazila opredjeljenost da se upravo njima i bavi kao buduća premijeraka RS-a. Dodala je da je razgovarano o pravcima u kojima treba da se djeluje kako bi se poboljšalo stanje u društvu.

"Znamo da se teško živi i razgovarali smo koje mjere preduzeti u javnim preduzećima, kako bi vidjeli koji su to nedostaci u radu i gdje se novac i zašto odliva", rekla je Cvijanović.

I predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da je s mandatarkom za sastav nove vlade RS Željkom Cvijanović razgovarao o njenim prioritetima u budućem radu, te potvrdio da će SP podržati izbor Cvijanović i njenog kabineta .

Prijedlog SP-a je također da i u novom sastavu Vlade ostanu dosadašnji ministri iz ove partije.

Dosadašnjoj ministrici za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a, 27. februara je entitetski predsjednik Milorad Dodik povjerio mandat za sastav nove Vlade tog entiteta. Tog dana Skupština RS-a prihvatila je ostavku vlade Aleksandra Džombića, a zatim je i Vijeće naroda potvrdilo tu odluku Parlamenta.

Ukoliko bude izabrana, Cvijanović će biti prva premijerka od nastanka RS-a.