{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Izabrana nova Vlada RS-a, Cvijanović kaže da neće biti Dodikov mikrofon

F
12.3.2013. u 20:36
0
30
Izabrana nova Vlada RS-a, Cvijanović kaže da neće biti Dodikov mikrofon
0
Izabrana nova Vlada RS-a, Cvijanović kaže da neće biti Dodikov mikrofon
Foto: Anadolija
Republika Srpska dobila je večeras novu Vladu koju će voditi Željka Cvijanović, prva premijerka od nastanka tog bh. entiteta.
Na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a za izbor premijerke glasalo je 50 poslanika, protiv je bilo 23, a suzdržana su bila dva poslanika.

Za izbor ministara Vlade RS-a glasalo je 50 poslanika, protiv je bilo 22, a tri je bilo suzdržano.

U kabinetu Željke Cvijanović je šest novih ministara, dok će deset ostali iz "starog" saziva. Prvi put u Vladi RS-a je i šest žena.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Nova ministrica trgovine i turizma je Maida Ibrišagić-Hrstić, Radislav Jovičić je ministar unutrašnjih poslova, Stevo Mirjanić ministar poljoprivrede, Goran Mutabdžija ministar prosvjete i kulture, Slobodan Stanić ministar zdravlja RS-a, a ministar ekonomskih odnosa i regionalne saradnje je Igor Vidović.

U Vladi RS-a je ostao dosadašnji ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević, Zoran Tegeltija i dalje vodi resor finansija, Nada Tešanović je ministrica za porodicu, omladinu i sport, Lejla Rešić ministrica uprave i lokalne samouprave, Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza, a Gorana Zlatković, ministrica pravde. Srebrenka Golić i dalje će voditi resor za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Petar Đokić je ministar rada i boračko-invalidske zaštite, Davor Čordaš ministar za izbjeglice i raseljena lica i Jasmin Komić ministar nauke i tehnologije.

Ispoštovana je nacionalna zastupljenost te su u pet resora zastupljeni Bošnjaci, a u tri Hrvati.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Najviše ministara je iz SNSD-a, a ostali su iz Demokratskog narodnog svaeza, Socijalističke partije te jedan iz HDZ-a BiH.

Tokom višesatne poslaničke rasprave opozicija je uputila niz primjedbi na novu Vladu, jer smatraju da neće donijeti ništa novo za RS, dok je pozicija branila premijerku i kabinet Željke Cvijanović te izrazila uvjerenje da je nova Vlada dobar tim koji će raditi u najboljem interesu RS-a.

U završnom obraćanju Cvijanović je rekla da će ova vlada pokazati da zna i hoće da radi za dobrobit RS-a te da će ovo biti "narodna vlada".

Odgovorila je i na neke primjedbe opozicije, te naglasila da je ukazala šta će biti prioriteti u njenom radu, između ostalog i projekat brže poslovne registracije, koji će ponuditi i Federalnoj vladi.

Navela je i da neće biti ni "mikrofon", niti "zvučnik" predsjednika RS-a Milorada Dodika kao što je isticala opozicija.

Izbor nove Vlade RS-a, 14. po redu, treba da potvrdi i Vijeće naroda RS-a kako bi zvanično premijerka i ministri preuzeli dužnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: