Svjesna težine povjerenog zadatka
37

Željka Cvijanović mandatar za sastav nove Vlade RS-a

Klix.ba
Nakon što je Vlada Republike Srpske na današnjoj 101. sjednici podnijela ostavku, a istu prihvatila Narodna skupština Republike Srpske, te Vijeće naroda RS-a potvrdilo da nije ugrožen vitalni nacionalni interes niti jednog naroda, predsjednik RS-a Milorad Dodik imenovao je Željku Cvijanović za mandatara nove Vlade RS-a.

Dodik je izjavio na večerašnjoj press konferenciji kako je odluku da Cvijanović bude nova predsjednica Vlade RS-a donio nakon obavljenih konsultacija sa političkim partijama koje čine većinu u vlasti ovog bh. entiteta, te da je Cvijanović dobila podršku SNSD-a i njegovih koalicionih partnera DNS-a i Socijalističke partije.

"Vjerujem da će Cvijanović uspjeti Vladu uspješno približiti narodnim problemima, suočiti se s ekonomskim izazovima i pokazati socijalnu osjetljivost, te nastaviti s dobrim projektima izgradnje infrastrukture. Vjerujem da će nastaviti na čelu nove Vlade i zajedno s Vladom i drugim institucijama RS-a jačati politički subjektivitet RS-a u skladu sa zakonima RS-a i Dejtonskim mirovnim sporazumom, da će se u vremenu koje dolazi uspješno nositi sa problemima koji su svakodnevni vezani za područje BiH i približavanju EU", rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a zahvalio se bivšem premijeru Aleksandru Džombiću na saradnji za koju je istakao da je bila dobra i intenzivna, te poručio kako Džombić ostaje važan član SNSD-ove strukture i da će zauzeti važno mjesto u hijerarhiji vlasti u RS-u i BiH. Također, zahvalio se i bivšim ministrima za rad koji su pokazali.

Željka Cvijanović zahvalila se na ukazanom povjerenju te istakla kako će raditi u najboljem interesu Republike Srpske.

"Svjesna sam težine povjerenog zadatka i svih stručnih procesa koji nas očekuju i teških ekonomskih prilika u kojima živimo. Izradili smo program koji treba da podrži sve aktivnosti za postizanje ciljanih efekata za dobrobit RS-a i njenih gađana. Program Vlade i njen sastav predstavit ću u najkraćem roku i sigurna sam da će proizvesti rezultate koji se od njih očekuje", rekla je Cvijanović.

Inače, Cvijanović je prva žena koja je izabrana na poziciju predsjednice Vlade RS-a. Obavljala je i poslove šefice Kabineta predsjednika Vlade Republike Srpske i rukovodila Јedinicom za koordinaciju i evropske integracije.