BiH
1

Crnadak: Veoma dobro ocijenjeno predsjedavanje BiH Komitetom ministara VE

FENA
Igor Crnadak (Foto: Klix.ba)
Igor Crnadak (Foto: Klix.ba)
Izuzetno je dobra opšta ocjena zemalja članica o dosadašnjem tromjesečnom predsjedavanju Bosne i Hercegovine Komitetom ministara Vijeća Evrope, rekao je na pres-konferenciji u Sarajevu predjedavajući tog komiteta i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

"Pokazali smo da možemo doprinijeti širenju aktivnosti organizacije koja ističe ljudska prava i da smo dobar partner", rekao je.

To je pozitivno doprinijelo dotadašnjem poljuljanom kredibilitetu BiH, ocjena je Igora Crnatka.

Nada se da će dobra ocjena obilježiti i završetak bosanskohercegovačkog predsjedavanja Komitetom u novembru, kada će on predati dužnost bugarskom kolegi.

Iz dosadašnjeg tromjesečnog perioda, Crnadak je izdvojio dobar nastup Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope i konferenciju o filmu održanu prije desetak dana u Sarajevu.

Za ostatak mandata, u svojstvu predsjedavajućeg Komitetom, najavio je sastanak za sredinu septembra s ambasadorima zemalja članica Vijeća Evrope, potom ministarsku konferenciju u Maroku o saradnji s regijama u susjedstvu te oktobarsku konferenciju u Banjoj Luci o tome kako unaprijediti uspješnost pravosuđa u BiH.

U oktobru će biti i konferencija u Mostaru koja se odnosi na mlade, a u novembru skup, interkulturalni dijalog, u Sarajevu.

"Očekujemo da će svi nivoi vlasti biti na nivou zadatka", rekao je Crnadak povodom najavljenih aktivnosti.

Crnadak je u ovoj prilici osudio odluku grada Vukovara kojom se odbacuje isticanje dvojezičnih, u ovom slučaju i ćiriličnih natpisa na javnim ustanovama te podsjetio da je Vijeće Evrope ranije izrazilo kritiku zbog nemogućnosti dvojezičnih natpisa te Komitet ministara uputio nekoliko preporuka Hrvatskoj, koje su odlukom grada Vukovara odbačene.

Povodom potpisivanja sporazuma o granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, najavljenog za 26. august, Crnadak je rekao da će to biti vrlo važan događaj i dobar znak koji bi trebalo da pospješi slične aktivnosti sa Srbijom i Hrvatskom.