{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Crnadak se obratio članovima Stalnog vijeća OSCE-a

F
9.6.2015. u 18:41
2
1
Crnadak se obratio članovima Stalnog vijeća OSCE-a
2
Crnadak se obratio članovima Stalnog vijeća OSCE-a
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope obratio se članovima Stalnog vijeća Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju na posebnoj sjednici Stalnog vijeća koja je danas održana u Beču povodom predsjedavanja BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ministar Crnadak je tokom obraćanja istaknuo da će BiH tokom predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope raditi na intenziviranju saradnje između Vijeća Evrope i OSCE-a.

Također, naglasio je da je BiH preuzela predsjedavanje u vrijeme krize u i oko Ukrajine, borbe protiv terorizma i fenomena stranih terorističkih boraca, rastuće islamofobije i antisemitizma, kao i povećanog kršenja ljudskih prava, što naglašava potrebu unapređenja saradnje ove dvije organizacije.

"Ovo je prilika za daljnje jačanje tri veoma važna stupa Vijeća Evrope kao i OSCE-a - demokratije, ljudskih prava i vladavine prava", kazao je ministar.

Crnadak je članove Stalnog vijeća OSCE-a informirao da su glavni prioriteti bh. predsjedavanja: prevencija nasilja nad ženama i nasilja u porodici, evropska kulturna konvencija sa posebnim akcentom na evropski film, religijska dimenzija interkulturalnog dijaloga, te politika Vijeća Evrope prema susjedskim regionima.

Tokom obraćanja ministar Crnadak je istaknuo i da će BiH tokom predsjedavanja sarađivati sa Republikom Srbijom, koja trenutno predsjedava OSCE-om, na pitanjima kao što su socijalna inkluzija mladih, pravo i pristup obrazovanju, promocija nezavisnosti sudstva i borba protiv cyber kriminala, kroz domaćinstvo brojnih zajedničkih konferencija, uključujući i konferenciju o prevenciji nasilja nad ženama i nasilja u porodici, koja će biti održana u oktobru ove godine.

Govoreći o politici Vijeća Evrope prema susjednim regionima, ministar Crnadak je ocijenio da je ona postala neophodna zbog sigurnosti, napretka i mira, kako u Evropi, tako i u njenom susjedstvu.

"Fundamentalne vrijednosti su ugrožene aktima terorizma, građanskim ratovima kao i tragičnim smrtnim slučajevima u Mediteranskom moru kojima svjedočimo skoro svaki dan. Moramo se sučiti sa svim ovim izazovima", naglasio je ministar Crnadak.

On će se u poslijepodnevnim satima u Beču sastati sa generalnim direktorom Ureda Ujedinjenih naroda u Beču (UNOV) i izvršnim direktorom Ureda UN-a za droge i kriminal (UNODC) Yuryjem Fedotovim, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: