{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


BiH od Belgije preuzela predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Evrope

Klix.ba
19.5.2015. u 17:35
73
51
BiH od Belgije preuzela predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Evrope
73
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak preuzeo je danas na 125. sastanku Komiteta ministara Vijeća Evrope koji je održan u Briselu, predsjedavanje Komitetom, čime je BiH od Kraljevine Belgije zvanično preuzela šestomjesečno predsjedavanje Vijećem Evrope.
Ceremonija preuzimanja predsjedavanja Komitetom ministara VE je održana u drugom dijelu ministarskog sastanka, kojem su prethodili generalna debata ministara vanjskih poslova 47 država članica VE i neformalni radni ručak.

Ministar Crnadak je tokom inauguralnog govora istaknuo da je Bosna i Hercegovina, koja je relativno mlada članica Vijeća Evrope, počašćena prilikom da predsjedava tako važnom organizacijom kao što je Vijeće Evrope ali i odlučna u namjeri da uspješno ispuni sve svoje obaveze i učini sve kako bosanskohercegovačko predsjedavanje bilo upamćeno kao uspješno.

Crnadak je čestitao svom prethodniku, zamjeniku premijera i ministru vanjskih poslova Kraljevine Belgije Didieru Reyndersu i Kraljevini Belgiji uopće, na uspješnom predsjedavanju i naglasio da će Bosna i Hercegovina nastaviti da, kao i njene prethodnice, Republika Azerbejdžan i Kraljevina Belgija, ulaže maksimum napora u mirno razrješenje kriza kojima su Evropa i njeno okruženje pogođeni, posebno se fokusirajući na promociju i zaštitu ljudskih prava sa posebnim naglaskom na zaštitu prava ranjivih grupa.

Potom je predstavio prioritete i program bh. predsjedavanja. Istaknuo je da će glavni prioriteti naše zemlje biti Konvencija o sprečavanju i borbi protiv nasilja na ženama u porodici (Istanbulska konvencija); Evropska konvencija o kulturi i aktivnosti Vijeća Evrope u oblasti kulture kroz Evropski filmski fond (Eurimages); Politika Vijeća Evrope prema susjednim regionima; Interkulturalni dijalog, dok se ostali prioriteti odnose na društvenu inkluziju mladih, efikasnost sudstva, pravo na obrazovanje i pristup istom, cyber kriminal, strateški razvoj visokog obrazovanja i kvalifikaciju standarda, kao i promociju kampanje Vijeća Evrope "Protiv govora mržnje" (No Hate Speech).

Ministar Crnadak je posebno naglasio da će istovremeno predsjedavanje BiH Komitetom ministara VE i predsjedavanje Republike Srbije OSCE-om u 2015. godini biti iskorišteno za podizanje saradnje Vijeća Evrope i OSCE-a na još veći nivo, kao i za unapređenje saradnje dvije susjedske zemlje, kao i da će BiH nastaviti da pruža podršku reformi Vijeća Evrope koju je inicirao generalni sekretar.

Tokom generalne debate koja je upriličena u prijepodnevnim satima ministar Crnadak je između ostalog izrazio punu podršku BiH punom poštivanju temeljnih principa na kojim počiva Vijeća Evrope a to su demokratija, ljudska prava i vladavina prava. Izrazio je punu podršku BiH usvajanju dokumenata Vijeća Evrope koji za cilj imaju jačanje borbe protiv terorizma, ekstremizma i radikalizma.

Tokom ministarskog sastanka ministar Crnadak, ministar Reynders i generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland su potpisali "Zajedničku izjavu o borbi protiv terorizma".

Samom zasjedanju Komiteta ministara VE prethodio je neformalni sastanak tzv. Petorke na kojem su učestvovali ministar Crnadak, u svojstvu dolazećeg predsjedavajućeg KM VE, ministar Reynders, u svojstvu odlazećeg predsjedavajućeg KM VE, ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić u svojstvu predsjedavajućeg OSCE-a te generalni sekretari Vijeća Evrope i OSCE-a Thorbjørn Jagland i Lamberto Zannier.

Sastanak je bio prilika da se izrazi afirmativna podrška predsjedavanju BiH Komitetom ministara VE i predsjedavanju Republike Srbije OSCE-om, te istaknu najznačajniji izazovi sa kojim će se dvije organizacije susretati u narednim mjesecima, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: