{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH od Belgije preuzela predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Evrope

19.5.2015. u 17:35
73
51
BiH od Belgije preuzela predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Evrope
73
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak preuzeo je danas na 125. sastanku Komiteta ministara Vijeća Evrope koji je održan u Briselu, predsjedavanje Komitetom, čime je BiH od Kraljevine Belgije zvanično preuzela šestomjesečno predsjedavanje Vijećem Evrope.
Ceremonija preuzimanja predsjedavanja Komitetom ministara VE je održana u drugom dijelu ministarskog sastanka, kojem su prethodili generalna debata ministara vanjskih poslova 47 država članica VE i neformalni radni ručak.

Ministar Crnadak je tokom inauguralnog govora istaknuo da je Bosna i Hercegovina, koja je relativno mlada članica Vijeća Evrope, počašćena prilikom da predsjedava tako važnom organizacijom kao što je Vijeće Evrope ali i odlučna u namjeri da uspješno ispuni sve svoje obaveze i učini sve kako bosanskohercegovačko predsjedavanje bilo upamćeno kao uspješno.

Crnadak je čestitao svom prethodniku, zamjeniku premijera i ministru vanjskih poslova Kraljevine Belgije Didieru Reyndersu i Kraljevini Belgiji uopće, na uspješnom predsjedavanju i naglasio da će Bosna i Hercegovina nastaviti da, kao i njene prethodnice, Republika Azerbejdžan i Kraljevina Belgija, ulaže maksimum napora u mirno razrješenje kriza kojima su Evropa i njeno okruženje pogođeni, posebno se fokusirajući na promociju i zaštitu ljudskih prava sa posebnim naglaskom na zaštitu prava ranjivih grupa.

Potom je predstavio prioritete i program bh. predsjedavanja. Istaknuo je da će glavni prioriteti naše zemlje biti Konvencija o sprečavanju i borbi protiv nasilja na ženama u porodici (Istanbulska konvencija); Evropska konvencija o kulturi i aktivnosti Vijeća Evrope u oblasti kulture kroz Evropski filmski fond (Eurimages); Politika Vijeća Evrope prema susjednim regionima; Interkulturalni dijalog, dok se ostali prioriteti odnose na društvenu inkluziju mladih, efikasnost sudstva, pravo na obrazovanje i pristup istom, cyber kriminal, strateški razvoj visokog obrazovanja i kvalifikaciju standarda, kao i promociju kampanje Vijeća Evrope "Protiv govora mržnje" (No Hate Speech).

Ministar Crnadak je posebno naglasio da će istovremeno predsjedavanje BiH Komitetom ministara VE i predsjedavanje Republike Srbije OSCE-om u 2015. godini biti iskorišteno za podizanje saradnje Vijeća Evrope i OSCE-a na još veći nivo, kao i za unapređenje saradnje dvije susjedske zemlje, kao i da će BiH nastaviti da pruža podršku reformi Vijeća Evrope koju je inicirao generalni sekretar.

Tokom generalne debate koja je upriličena u prijepodnevnim satima ministar Crnadak je između ostalog izrazio punu podršku BiH punom poštivanju temeljnih principa na kojim počiva Vijeća Evrope a to su demokratija, ljudska prava i vladavina prava. Izrazio je punu podršku BiH usvajanju dokumenata Vijeća Evrope koji za cilj imaju jačanje borbe protiv terorizma, ekstremizma i radikalizma.

Tokom ministarskog sastanka ministar Crnadak, ministar Reynders i generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland su potpisali "Zajedničku izjavu o borbi protiv terorizma".

Samom zasjedanju Komiteta ministara VE prethodio je neformalni sastanak tzv. Petorke na kojem su učestvovali ministar Crnadak, u svojstvu dolazećeg predsjedavajućeg KM VE, ministar Reynders, u svojstvu odlazećeg predsjedavajućeg KM VE, ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić u svojstvu predsjedavajućeg OSCE-a te generalni sekretari Vijeća Evrope i OSCE-a Thorbjørn Jagland i Lamberto Zannier.

Sastanak je bio prilika da se izrazi afirmativna podrška predsjedavanju BiH Komitetom ministara VE i predsjedavanju Republike Srbije OSCE-om, te istaknu najznačajniji izazovi sa kojim će se dvije organizacije susretati u narednim mjesecima, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: