{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Crnadak na sastanku ministara na Brdu kod Kranja

S
SRNA
23.4.2015. u 18:30
0
12
Crnadak na sastanku ministara na Brdu kod Kranja
0
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je tokom diskusije na sastanku ministara vanjskih poslova na Brdu kod Kranja naglasio značaj nove inicijative EU i informisao učesnike o konkretnim koracima koje će BiH preduzeti u narednom periodu u okviru evropskih integracija.
Crnadak je zahvalio državama članicama EU za pruženu priliku, te naveo da će najveću korist imati građani BiH, kroz veliki broj projekata kada je riječ o socijalnim i ekonomskim programima koji će imati direktan uticaj na kvalitet života.

On je rekao da BiH veoma ozbiljno tretira borbu protiv terorizma, ne samo kroz već donesenu legislativu kada je riječ o borcima na stranim ratištima, već i kroz mnoge druge aktivnosti, kao što je konferencija o temi stranih boraca koja će krajem ove godine biti održana u Sarajevu, uz prisustvo visokih zvaničnika iz Savjeta Evrope i OEBS-a.

"BiH preuzima predsjedavanje Vijeće, Evrope 19. maja godine i činjenica da naš susjed Srbija predsjedava OEBS-om u isto vrijeme najbolje pokazuje značajan napredak našeg regiona, a zajednički projekti koje ćemo imati sa Srbijom najbolje ilustriraju naše dobrosusjedske odnose i regionalnu saradnju", dodao je Crnadak.

Kada je riječ o Komitetu Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma (Moneyval), Crnadak je rekao da su dobra volja BiH i njena borba protiv terorizma i pranja novca očigledne, mada ponekad u tehničkom smislu manjkave.

On je dodao da je u toku finaliziranje aktivnosti Vijeća ministara BiH u ovoj oblasti, te da je uvjeren da će nova legislativa biti upućena u parlamentarnu proceduru u junu, čime će se doprinijeti skorom rješenju ovog problema.

Crnadak se na marginama skupa sastao sa ministrima vanjskih poslova Slovenije i Makedonije Karlom Erjavecom i Nikolom Poposkim, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Susret na Brdu kod Kranja otvorio je predsjednik Slovenije Borut Pahor, a učesnici skupa usvojili su zajedničku deklaraciju u kojoj se, između ostalog, ističe značaj evropske perspektive za zemlje regiona i podstiče njihova dalja saradnja, kao i saradnja između EU i regiona, te ukazuje na značaj njihove bolje infrastrukturne povezanosti.

Na sastanku su učestvovali ministri vanjskih poslova i predstavnici zemalja regiona i EU, kao i komesar za evropsku politiku susjedstva i proširenje Johanes Han.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: