BiH
0

Crnadak učestvovao u radu Bečkog samita o Zapadnom Balkanu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hecegovine Igor Crnadak učestvovao je u radu Bečkog samita o Zapadnom Balkanu koji je, kao nastavak prošlogodišnje inicijative nazvane Berlinski proces, održan danas u Beču.

Ministar Crnadak učestvovao je u dijelu konferencije tematski predviđene za ministre vanjskih poslova, kojoj su prisustvovali i ministar vanjskih poslova Republike Austrije Sebastian Kurz, ministri vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Republike Srbije, Republike Slovenije, Crne Gore, Republike Hrvatske, Republike Albanije i drugi, te evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

U svom izlaganju ministar Crnadak je naglasio da se proces pomirenja među narodima na zapadnom Balkanu mora nastaviti i to uporedo s razvojem političkih, ekonomskih i diplomatskih odnosa.

Ministar je naglasio da je razvoj dobrosusjedskih odnosa u trouglu BiH - Srbija - Hrvatska, od posebnog značaja za stabilnost regiona.

Tokom izlaganja, ministar Crnadak je naveo da je inicijativa premijera Srbije Aleksandra Vučića o obilježavanju zajedničkog datuma od strane svih zemalja regiona, koji bi bio posvećen sjećanju na sve žrtve u prethodnim ratovima, dobronamjerna i iskrena, saopćeno je iz Ministarstva.

Bez obzira na činjenicu da su mišljenja o predmetnoj inicijativi podijeljena, ministar Crnadak je izrazio očekivanje da će zemlje regiona pronaći način da zajednički odaju počast svima koji su izgubili živote, jer "sve dok svaka žrtva ne bude posmatrana na isti način, neće biti ni istinskog pomirenja".

Učesnike konferencije ministar Crnadak je upoznao i o nedavnim pozitivnim primjerima saradnje BiH sa zemljama u regionu, kao što je potpisivanje Sporazuma o granici sa Crnom Gorom, dogovorene zajedničke infrastrukturne i diplomatske aktivnosti sa Srbijom, te potpisivanje Sporazuma o uzajamnim putovanjima državljana BiH i Republike Albanije.

Ministar Crnadak je prisutne upoznao o prioritetima u radu novog Vijeća ministara BiH, posebno naglašavajući segment ekonomije, borbu protiv korupcije i proces evropskih integracija. Naglasio je da nova vlast u BiH funkcionira na bazi striktnog poštovanja Ustava BiH, te na principima kompromisa, umjesto na principima konflikata, kao što je to često bio slučaj u BiH. Ujedno je izrazio optimizam po pitanju evropske budućnosti, očekujući da se, nakon aktiviranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i usvajanja Inicijalnog programa reformi, pozitivni trendovi nastave.

Ministar Crnadak zahvalio je komesaru Hahnu, njemačkom ministru Steinmeieru i drugim predstavnicima EU za političku i finansijsku podršku koju BiH dobija kroz Novi evropski pristup i kroz tzv. Berlinski proces. Naglasio je i da je od posebnog značaja to što je EU prihvatila BiH onakvu kakva ona jeste, sa svim različitostima i specifičnostima, uvažavajući ulogu koju imaju Republika Srpska i Federacija BiH, kao i niži nivoi vlasti.

Crnadak je podvukao i ogroman značaj infrastrukturnih i energetskih projekata za koje je BiH dobila podršku EU, kao što je most u Gradišci, koji direktno doprinosi bržem povezivanju BiH sa EU. Evropsku uniju je ujedno pozvao da podrži što je moguće više sličnih projekata, s obzirom na to da se radi o konkretnim i vidljivim efektima, od kojih veliki broj građana BiH ima neposredne koristi, saopećno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.