BiH
0

Brkić: BiH je odlučna da postane dio stabilnog i prosperitetnog europskog društva

FENA
Josip Brkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Josip Brkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao je na godišnjem sastanku ministara vanjskih poslova država članica Centralnoeuropske inicijative (CEI) koji je, u okviru makedonskog predsjedanja tom inicijativom, održan u Ohridu.

Pozdravljajući prioritete makedonskog predsjedanja sudionici konferencije razmijenili su mišljenja o aktualnoj političkoj situaciji, jačanju regionalne suradnje, perspektivama europskih integracija te prometnom i energetskom povezivanju regiona.

Pohvaljen je napredak u procesu europskih integracija koji je postignut u velikom broju članica CEI-a. Ministri zemalja članica EU naglasili su važnost perspektive budućeg članstva u EU za zapadni Balkan, kao i važnost razvijanja dobrosusjedskih odnosa, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regionu.

Podsjetili su da su vladavina zakona, tržišno gospodarstvo, temeljna ljudska prava i sloboda medija temeljne demokratske vrijednosti u srcu Europske unije i njezine politike proširenja. Pozdravljena je uloga CEI-a, kao mosta među makro-regionima, u svjetlu unapređenja regionalne suradnje i europskih integracija.

Zamjenik ministra Brkić kazao je, u obraćanju, da je BiH odlučna da postane dio stabilnog, sigurnog i prosperitetnog europskog društva.

Istaknuo je da BiH ima aktivan pristup prema regionalnim inicijativama i nastoji da, kroz partnerstvo s drugim zemljama regiona, daje maksimalan doprinos u kreiranju regiona zapadnog Balkana kao prostora u kojem se zemljopisne, gospodarske i socio - kulturološke razlike pretvaraju u iskoristive potencijale razvoja.

Bosna i Hercegovina se zalaže i aktivnosti usmjerava na ostvarivanje strateških ciljeva Centralnoeuropske inicijative i podržala je CEI Agendu 2014 - 2016. Ključni elementi u ostvarivanju razvojnih ciljeva su efikasnost i bolja koordinacija međunarodnih financijskih institucija i drugih sudionika.

  • Kao strateško opredjeljenje naše zemlje zamjenik ministra Brkić podvukao je kontinuirano i aktivno promoviranje politike izgradnje dobrosusjedskih odnosa i afirmiranje BiH u kreiranju regionalne suradnje - navodio se.

U okviru sastanka ministara vanjskih poslova CEI, održan je i radni doručak ministara vanjskih poslova zapadnog Balkana na kojem je razgovarano o infrastrukturom povezivanju kao jednom od glavnih faktora za gospodarski razvoja na zapadnom Balkanu.

Razmijenjena su mišljenja i o osobito aktualnom problemu ilegalne migracije. Zamjenik ministra Brkić imao je više bilateralnih sastanka s ministrima i visokim dužnosnicima iz država CEI-a s kojima je razgovarao o jačanju bilateralne, regionalne suradnje i procesu europskih integracija u BiH.

  • U proširenom sastavu Trojke (Austrija - Makedonija - BiH/CEI - Italija) održana je pres-konferencija na kojoj je zamjenik ministra Brkić najavio da će BiH, za vrijeme predsjedavanja, nastaviti aktivnosti na provedbi CEI Agende 2014. - 2016., kao i na jačanju regionalne povezanosti kroz makroregijske strategije, promociji i vizibilnosti europske perspektive zapadnog Balkana, infrastrukturnom povezivanju regiona, jačanju poduzetništva i perspektivama za mlade - saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP BiH.