{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović primio evropskog komesara Hahna

F
8.5.2015. u 18:41
0
29
Izetbegović primio evropskog komesara Hahna
0
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je evropskog komesara za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba


Član Predsjedništva BiH je pozdravio odluku Vijeća za opće poslove EU o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kao značajan iskorak u daljem procesu evropskih integracija, s ciljem ulaska Bosne i Hercegovine u EU. Istakao je da će stupanje Sporazuma na snagu od 1. juna rezultirati daljim intenziviranjem dijaloga u širokom spektru pitanja.

"Izvjesno je da će taj progres osigurati izgradnju efikasnih institucija, pospješiti razvijanje tržišne ekonomije i zaštite potrošača, kao i omogućiti jasniji i sigurniji okvir za investitore i u konačnici rezultirati popravljanjem cjelokupnog poslovnog okruženja", saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva BiH informisao je evropskog komesara o intenzivnim aktivnostima koje institucije u BiH poduzimaju na implementaciji obaveza iz Izjave Predsjedništva BiH. Naglasio je da je u toku izrada programa reformskih mjera u skladu s obavezama iz Izjave, sa težištem na socio-ekonomskim mjerama baziranim na Sporazumu o rastu i zapošl?avanju, a koje će ubrzati proces modernizacije ekonomije i potaknuti ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. Zatražio je da EU i međunarodne finansijske institucije Bosni i Hercegovini dodjele paket finansijske pomoći, s ciljem podrške realizaciji reformske agende.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba


U kontekstu razgovora o neophodnosti jačanja saradnje između zemalja regije, član Predsjedništva BiH je izrazio snažnu podršku agendi za povezivanje zemalja zapadnog Balkana, kojom su predviđena sredstva od EU u iznosu od milijardu eura, u svrhu kofinansiranja infrastrukturnih projekata u regiji.

Sagovornici su se saglasili da je to velika šansa za razvoj transportne infrastrukture i povezivanje regije sa transportnom mrežom EU.

Komesar Hahn je čestitao na napretku koji je Bosna i Hercegovina, u posljednjim mjesecima, napravila u procesu evropskih integracija i izrazio zadovoljstvo intenzivnim naporima koje institucije u BiH ulažu na izradi i provođenju reformske agende, u skladu sa Izjavom Predsjedništva BiH. Istakao je da je BiH na odličnom putu i da unutar EU vlada izuzetno dobra atmosfera po pitanju procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine, s težištem na veoma progresivnoj ulozi Predsjedništva BiH, navodi se u saopćenju.

Sastanku je u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića prisustvovao savjetnik Branko Nešković, a uime člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića savjetnica Tonka Krešić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: