BiH
0

Izetbegović primio evropskog komesara Hahna

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je evropskog komesara za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Član Predsjedništva BiH je pozdravio odluku Vijeća za opće poslove EU o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kao značajan iskorak u daljem procesu evropskih integracija, s ciljem ulaska Bosne i Hercegovine u EU. Istakao je da će stupanje Sporazuma na snagu od 1. juna rezultirati daljim intenziviranjem dijaloga u širokom spektru pitanja.

"Izvjesno je da će taj progres osigurati izgradnju efikasnih institucija, pospješiti razvijanje tržišne ekonomije i zaštite potrošača, kao i omogućiti jasniji i sigurniji okvir za investitore i u konačnici rezultirati popravljanjem cjelokupnog poslovnog okruženja", saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva BiH informisao je evropskog komesara o intenzivnim aktivnostima koje institucije u BiH poduzimaju na implementaciji obaveza iz Izjave Predsjedništva BiH. Naglasio je da je u toku izrada programa reformskih mjera u skladu s obavezama iz Izjave, sa težištem na socio-ekonomskim mjerama baziranim na Sporazumu o rastu i zapošl?avanju, a koje će ubrzati proces modernizacije ekonomije i potaknuti ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. Zatražio je da EU i međunarodne finansijske institucije Bosni i Hercegovini dodjele paket finansijske pomoći, s ciljem podrške realizaciji reformske agende.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

U kontekstu razgovora o neophodnosti jačanja saradnje između zemalja regije, član Predsjedništva BiH je izrazio snažnu podršku agendi za povezivanje zemalja zapadnog Balkana, kojom su predviđena sredstva od EU u iznosu od milijardu eura, u svrhu kofinansiranja infrastrukturnih projekata u regiji.

Sagovornici su se saglasili da je to velika šansa za razvoj transportne infrastrukture i povezivanje regije sa transportnom mrežom EU.

Komesar Hahn je čestitao na napretku koji je Bosna i Hercegovina, u posljednjim mjesecima, napravila u procesu evropskih integracija i izrazio zadovoljstvo intenzivnim naporima koje institucije u BiH ulažu na izradi i provođenju reformske agende, u skladu sa Izjavom Predsjedništva BiH. Istakao je da je BiH na odličnom putu i da unutar EU vlada izuzetno dobra atmosfera po pitanju procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine, s težištem na veoma progresivnoj ulozi Predsjedništva BiH, navodi se u saopćenju.

Sastanku je u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića prisustvovao savjetnik Branko Nešković, a uime člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića savjetnica Tonka Krešić.