BiH
0

Crnadak u Pragu potpisao Sporazum o osnivanju Fonda zemalja Zapadnog Balkana

Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak potpisao je 13. novembra 2015. godine u Pragu, na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Višegradske grupe (V4) i Zapadnog Balkana, plus Hrvatska, Slovenija i Ujedinjeno Kraljevstvo, u ime BiH Sporazum o osnivanju Fonda zemalja Zapadnog Balkana (WBF).

Sporazum su potpisali ministri vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, koje su i osnovale Fond.

Fond je osnovan po uzoru na Međunarodni višegradski fond (IVF) s ciljem promocije jačanja saradnje i veza zemalja članica Fonda, integracije zemalja članica Fonda u Evropsku uniju i njihovog zajedničkog predstavljanja u trećim zemljama. Fond će finansijski podržavati aktivnosti koje doprinose razvoju prekogranične i međuregionalne saradnje, kao i jačanju regionalne kohezije, naročito u oblastima promocije i razvoja kulturne saradnje, naučne razmjene, istraživanja i saradnje u oblasti obrazovanja, te promocije razmjene mladih i održivog razvoja. Glavno tijelo Fonda, čije će sjedište biti u Tirani, bit će Konferencija ministara vanjskih poslova.

Glavne teme konferencije, na kojoj su osim ministara vanjskih poslova učestvovali i generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović i prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans, bile su regionalna saradnja, proces proširenja Evropske unije, te migrantska kriza, o čemu se razgovaralo tokom plenarne sesije i više sastanaka, uključujući i sastanak ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana (WB6) i ministarski panel. Na plenarnoj sesiji su predstavljeni izvještaji Evropske komisije o napretku zemalja aspirantica za članstvo u Evropskoj uniji, uključujući i izvještaj o napretku BiH.

Ministar Crnadak je tokom izlaganja izrazio zadovoljstvo zbog osnivanja Fonda i zahvalnost za podršku koju zemlje Višegradske grupe pružaju Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, te istaknuo opredijeljenost naše zemlje za daljnji razvoj regionalne saradnje. Ministar Crnadak je učesnike konferencije upoznao sa detaljima najnovijeg izvještaja Evropske komisije o Bosni i Hercegovini prema kojem se naša zemlja u obnovljenom političkom dijalogu sa EU vratila na reformski put i otpočela sa rješavanjem ključnih prioriteta na putu pridruživanja Evropskoj uniji. Također, informirao je o odluci Predsjedništva BiH da naša zemlja do kraja godine podnese kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU i shodno tome o aktivnostima institucija po ključnim pitanjima u prioritetnim oblastima na postizanju potrebnog napretka.

Konferencija u Pragu je održana u okviru češkog predsjedavanja Višegradskom grupom. Zemlje članice Višegradske grupe su Mađarska, Republika Poljska, Slovačka Republika i Češka Republika.