Crnadak: Regionalna saradnja je efikasno "oružje" na putu ka EU integracijama

A
Anadolija
27.11.2015. u 13:41
73
9
Crnadak: Regionalna saradnja je efikasno "oružje" na putu ka EU integracijama
73
1/5 Foto: Anadolija
2/5 Foto: Anadolija
3/5 Foto: Anadolija
4/5 Foto: Anadolija
5/5 Foto: Anadolija
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je istakao da je Regionalna parlamentarna konferencija, koja će se u naredna dva dana održati na Jahorini, dobra prilika da se dodatno ojača saradnja zemalja u regionu.
On smatra da je to veoma efikasno "oružje" na putu zemalja ovog regiona ka evropskim integracijama.

Crnadak je dodao da ima više bitnih stvari vezanih za konferenciju, a prije svega da je dobro za BiH što je domaćin još jednog regionalnog događaja.

"Regionalna saradnja pokazala se kao veoma efikasno 'oružje' na putu ka evropskim integracijama, jer iz te saradnje svi izlazimo sa jačim evropskim kapacitetima. S druge strane važno je i to da ćemo imati priliku kroz razmjenu mišljenja dobiti efikasnije i bolje odnose između izvršne i zakonodavne vlasti. Mislim da je tu saradnja i sada dobra, ali se može dodatno poboljšati", rekao je Crnadak i dodao:

"S obzirom da se ova konferencija održava na Jahorini, u Republici Srpskoj, u Bosni i Hercegovini, važno je reći da u radu učestvuju parlamentarci iz oba bh. entiteta i sa državnog nivoa. S obzirom na našu strukturu nemoguće je bilo šta uraditi ako nemamo saradnju parlamentaraca na svim nivoima. Zbog toga smatram da postoji višestruki značaj ovog skupa."

Crnadak je istakao kako je skup prije svega posvećen procesu evropskih integracija zemalja regiona, te da neće biti priče o svakodnevnim problemima bh. političara.

"Tu su predstavnici odbora za evropske integracije iz svih parlamenta u regiji i prije svega će se razgovarati o tim temama. Naravno, i kako ubrzati taj proces u Bosni i Hercegovini, ali nekih internih razgovora o nekim našim unutrašnjim odnosima i koalicijama neće biti", zaključio je bh. ministar vanjskih poslova.

Regionalnu parlamentarnu konferenciju "Rad na jačanju regionalne saradnje na zapadnom Balkanu: dostignuća i izgledi" organizovala Mreža parlamentarnih komiteta (NPC) uz podršku Westminster Foundation For Democracy.

Tokom dvodnevnog rada konferencije održat će se četiri panel diskusije, a prva tema će biti "Izvještaji Evropske unije o napretku za 2015. i fondovi IPA", a posljednja "NPC: od 2012. godine do danas, šta smo uradili i šta još možemo da uradimo u narednom periodu?".


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: