BiH
97

Drugi dan konferencije u Banjoj Luci: Mladi se moraju više uključiti u politiku

Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Igor Crnadak učestvovao je danas u Banjoj Luci u panel diskusiji na temu "Region u Evropi", održanoj u okviru dvodnevne konferencije "Uloga mladih u izgradnji evropske budućnosti Bosne i Hercegovine i regiona".

Panel diskusija je upriličena drugog dana konferencije koju je organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u okviru šestmjesečnog predsjedavanja BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope.

Osim ministra Crnadka panelisti su bili potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, delegat u Domu naroda PS BiH i bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH Martin Raguž, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Adam Šukalo, te Toni Vukadin kao predstavnik mladih. Moderatorica panela je bila politička analitičarka Ivana Marić.

Ministar Crnadak je tokom izlaganja ocijenio da mladi treba da se generalno više angažiraju u društvu i da svojim aktivnostima više utiču na pozitivne društvene proimjene. Navodeći primjer istraživanje prema kojem 90 posto učenika i studenata završnih godina želi da se nakon završetka školovanja zaposli u javnom sektoru, telekom kompanijama ili elektroprivredi, ocijenio je da mladi treba da pokažu mnogo više poduzetničkog duha, da pokreću i realiziraju svoje ideje i projekte.

Jedna od poruka koje je ministar Crnadak uputio sa skupa jeste da mladi treba da se što više međusobno povezuju, te izrazio nadu da će i sama konferencija u Banjoj Luci na kojoj prisustvuje veliki broj mladih iz cijele BiH, tome doprinijeti. Također, naglasio je značaj demokratizacije društva u cjelini, a posebno stvaranja društva jednakih mogućnosti.

Ministar Crnadak je tokom izlaganja još jednom ponovio da u BiH postoji potpuni konsenzus oko toga da je cilj zemlje punopravno članstvo u Evropskoj uniji, što je zajednički cilj svih zemalja regiona, te da je u tom smislu politika naše zemlje maksimalno jačanje dobrosusjedskih odnosa i izrazio zadovoljstvo jer u radu konferencije učestuje i ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić.