BiH
0

Konferencija u Banjoj Luci: Prilika da mladi otkriju svoje želje i planove

Piše: T. Č.
Igor Crnadak (Foto: Klix.ba)
Igor Crnadak (Foto: Klix.ba)
Mladi iz BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske će 24. i 25. oktobra biti učesnici Međunarodnog skupa "Uloga mladih u izgradnji evropske budućnosti BiH i regiona” koji će biti održan u Narodnoj skupštini Republike Srpske, u okviru predsjedavanja BiH Vijećem Evrope.

Prema riječima predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića, ovo će biti prilika da mladi predstavnici političkih partija, studentskih organizacija, kao i predstavnici nevladinih organizacija iskažu svoj jasan stav kada je riječ o evropskom putu zemalja regiona.

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Igor Crnadak je rekao da je pitanje mladih i otvaranje bolje perspektive za mlade u BiH i regionu jedan od prioriteta u okviru predsjedavanja BiH Vijećem Evrope.

"Ideja je da u ova dva dana vidimo i čujemo mlade o tome šta se može u budućnosti uraditi za njih, a isto je tako važno da čujemo i šta su planovi i ideje ljudi koji trenutno obavljaju najviše funkcije u BiH", istakao je Crnadak.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Dodao je i da će se tek sredinom sedmice znati ko će sve učestvovati u ovom međunarodnom skupu, ali za sada je izvjesno da će učestvovati brojni političari iz entitetskih parlamenata i Vijeća ministara BiH.

Crnadak je danas ponovio i da on i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić neće prisustvovati sutrašnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine na kojoj će biti razmatran ustavni položaj RS-a i zaštita njenih interesa na nivou zajedničkih institucija BiH. Na novinarsko pitanje kako komentariše dogovor SDA i SBB-a BiH o budućem zajedničkom djelovanju, Crnadak je rekao da svakoga treba radovati što će političke prilike u Federaciji BiH stabilizovane.