{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Crnadak: Na sastanku u Berlinu o borbi protiv korupcije i evropskoj budućnosti BiH

6.10.2015. u 14:41
1
23
Crnadak: Na sastanku u Berlinu o borbi protiv korupcije i evropskoj budućnosti BiH
1
Crnadak:  Na sastanku u Berlinu o borbi protiv korupcije i evropskoj budućnosti BiH
Evropska budućnost naše zemlje, borba protiv korupcije i zahvalnost Njemačkoj na političkoj i finansijskoj podršci su glavne poruke koje će ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak tokom sutrašnje posjete Berlinu prenjeti njemačkom ministru vanjskih poslova Frank-Walteru Steinmeieru.
''Tokom sastanka u Berlinu želim da prenesem da BiH ima konsenzus o svojoj evropskoj budućnosti da članstvo u EU žele sva tri naroda, oba entiteta i da smo spremni da reformišemo društvo, da ga učinimo efikasnijim i pravednijim'', rekao je danas u Banjoj Luci Crnadak i dodao da će ovom prilikom zatražiti i podršku za ekonomske i socijalne reforme.

Istakao je i da je BiH jedina evropska zemlja koja nema nijedan jedini slučaj visoke korupcije koji je procesuiran i koji je došao na sud, ali i da ne odustaju od borbe protiv korupcije.

''Ovo Vijeće ministra je spremno, ne da provodi političke progone, nego da stvori ozbiljne uslove, ozbiljnu političku atmosferu i ambijent u kojem pravosuđe može da radi ovaj posao i to je poruka koju želimo da kažemo Evropi'', istakao je Crnadak.

Na sastanku u Berlinu razgovarat će, kako kaže, i o podršci Njemačke, s obzirom na to da je ona jedna od ključnih zemalja koje su doprinjele da danas na sceni imamo novi evropski pristup BiH.

''Naše reforme nisu moguće bez jasne uloge RS-a i FBiH jer je veliki posao, u narednim mjesecima i godinama, upravo na entitetima i vrlo je važno da evropski pristup koji sada imamo ostane takav i ubuduće, da uvaži ono što je posao i nadležnost BiH i ono što je posao i nadležnost entiteta i kantona'', rekao je Crnadak.

Ministar Crnadak će tokom posjete Njemačkoj zajedno s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem učestvovati i na ministarskoj konferenciji o istočnomediteranskoj i zapadnobalkanskoj ruti po pitanju migranata. Izrazio je uvjerenje da će konačno biti dat jedinstven odgovor Evrope na ovu krizu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: